Pontidlerin güneyinde gelişen üst kretase yaşlı alkalen karakterli volkanitlerin jeokimyasal ve petrolojik olarak karşılaştırılmaları
Geochemical and petrological corralation of late cretaceus alkaline volkanic rocks out cropted in eastern pontide
  1. Tez No: 109862
  2. Yazar: BİRSEN BÜLBÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pontidler, alkalen volkanizma, analsim V, Pontides, alkaline volcanism, analcime VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı Doğu Pontid'lerin Güney Zonunda, Bayburt-Everekhanlan, Amasya ve Gümüşhacıköy-İmirler lokasyonlannda yüzeylenen alkalen karakterli volkanitlerin stratigrafik, petrografik ve petrolojik olarak karşılaştınlmasıdır. Karasal kırıntılarla ara katkılı Bayburt-Everekhanlan volkanik kayaçlan ojit analsim tefrit ve analsititler den oluşmuş olup, rudist içeren kireçtaşlan üzerine akmış olarak görülür. Eosen yaşlı flişler uyumsuz olarak bu kayaçlan örterler. Amasya civannda benzer stratigrafik konumda ojit analsim bazaltlar bulunur ve bu kayaçlar Eosen yaşlı fliş tarafından uyumsuzlukla örtülmüştür. Gümüşhacıköy-İmirler lokasyonunda, çalışılan alkalen volkanik kayaçlar Geç Kretase yaşlı ofiyolitik melanj üzerine gelir ve yine Eosen yaşlı fliş tarafından uyumsuzlukla üstlenir. Mineralojik olarak, analsim, ojit, Fe-Ti oksit içeren Bayburt-Everekhanlan ve Gümüşhacıköy-İmirler örnekleri birbirlerine çok benzerken, bunlara ek olarak plajiyoklas içeren Amasya örnekleri biraz daha farklıdır. Piroksen ve oksit termometreleri 500 ile 850 °C gibi geniş bir sıcaklık aralığı göstermektedir. Bu geniş sıcaklık aralığı kayacı katılaşma sürecinde bir takım petrolojik olaylar geçirdiğini işaret etmektedir. Düşük TİO2 içeren bu kayaçlar, iz elementleri içerikleri bakımından tipik ada yaylan volkanik kayaçlanna benzemektedir. Kondirit normalleştirilmiş nadir toprak element diyagramlannda örneklerin yönsemeleri birbirlerine paralel olup, (La/Lu)N oranlan 10-12 arasındadır. Bu kimyasal özellikleri itibariyle, çalışılan alkalen volkanitler yay gerisi volkanitlerine karşılık gelmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Jeochemical And Petrological Corralation Of Late Cretaceus Alkaline Volcanic Rocks Out Cropted In Eastern Pontide The goal of this study is stratigraphical, petrographical and petrological corralation of alkaline volcanic rocks out cropted in Easterm Pontide Southern Zone, Bayburt- Everekhanlan, Amasya and Gümüşhacıköy-İmirler. Volcanic rocks of the Bayburt-Everekhanlan includes augite analcime tephrite intercalated with fluvial detritic and are seen to flow on rudist bearing limestones. Eocene aged turbitides covers to volcanics with unconformity. Volcanic rocks of Amasya are also in similar stratigraphical position and consist of augite-analcime basalts which are covered by Eocene turbitides with unconformity. Studied volcanic rocks in Gümüşhacıköy have flown on Late Cretaceous ophiolitic melange and also have had covered by Eocene turbitides with unconformity. Mineralogically, analcime, augite and Fe-Ti oxide bearing Bayburt-Everekhanlan and Gümüşhacıköy-İmirler samples are similar to each other, but large plagioclase phenocrysts bearing Amasya samples are somehow differs from them. Pyroxene and oxide thermometers largely vary from 500 to 850 °C. This variation indicates that some petrological processes have became active during solidification. Low TİO2 contents and similar trace element concentrations make these rocks comparable with arc related volcanics. They show pararlel patterns with a (La/Lu)N ratio of 10-12 in chondrite normalized rare earth element diagrams. With these chemical characteristics, it can be suggest that studied alkaline volcanics corresponds to back-arc basin volcanics.