Lojik devrelerin kart üzerine optimum yerleştirilmesi ve ilişkilendirilmesi problemine topolojik yaklaşım
A Topological approach to optimum placement and wiring of circuits on board
  1. Tez No: 109877
  2. Yazar: ESRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VASIF VAGIFOĞLU NABİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Topoloji, Graf, İlişkilendirme, Elektronik Kart, Sezgisel
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek performanslı sistemlerin gelişimi, entegre modüllerinin, yapı karmaşıklığmdaki artışı izlemektedir. Bu artış, yeni ve hızlı bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesini gerektirmektedir. Bunların başında sistem içerisinde kullanılan elektriksel kartların, boyutlarının küçültülmesi ve bu kartlar üzerindeki elemanların, uygun şekilde yerleştirilmesidir. Kart üzerinde yerleştirilmiş elemanların ilişkilendirilmesinin, kısa zaman içersinde gerçekleştirilmesi ise ayrıca bir problem oluşturmaktadır. Burada önemli olan, zaman sınırlaması göz önünde bulundurulduğunda katman sayısının mümkün olduğunca artırılmadan ve tüm durumları incelemeden ilişkilendirilmeleri gerçekleştirmektir. Bu amaçla çalışmada başlangıç elemanlarının yerleşiminine uygun olarak devrenin, yapı graflan elde edilmiş ve sezgisel fonksiyon yardımı ile gerekli katman sayısı değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca çalışmada ilişkilendirme probleminin gerçekleştirilmesi için kombinasyonel yaklaşım önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Topological Approach to Optimum Placement and Wiring of Circuits on Board Development of high performance computer systems depends on increasing complexity of integrated modules. This complexity demands new and improved computer aided design tools. Some of the problems are printed circuit board size reduction and optimal component placement. Wiring the components placed on a board in a short time brings up another problem. Given the time constraint, it is important to implement connections without extra layers and not inspecting all possible states. In this study, given the initial placement of the components, structural graphs of the circuit are formed to evaluate the minimum number of layers via heuristic functions. Another solution to implement wiring problem via combinational approach is also suggested. Key Words : Topology, Graph, Wiring, Board, Heuristic. VI