Gazete kağıdı üretiminde anyonik poliakrilamidin kırıntı materyal tutumu üzerine etkisi
The Effects of anionic polyacrylamide on fines retention in newsprint manufacturing
- Tez No: 109876
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırıntı Materyal, Turunum, Dinamik Drenaj Kabı, Drenaj süresi, Flokülasyon, Koagülasyon DC, Fines Material, Retention, Dynamic Drainage Jar, Drainage Time, Coagulation, Flocculation X
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapılan çalışmada; SEKA-Aksu Müessesinden sağlanan mekanik ve ağartılmış iğne yapraklı sülfat hamuru kullanılarak elde edilen hamur karışımlarına ait süspansiyonlara farklı oranlarda anyonik poliakrilamid ilavesiyle sağlanan ilk geçiş kırıntı tutumun değerleri dinamik drenaj kabı kullanılarak Tappi standartlarına uygun olarak belirlenmiştir. Kağıt endüstrisinde gazete kağıdı üretiminde kullanılan %80 mekanik ve %20 kimyasal hamur karışımından oluşan hamur süspansiyonu ile yaptığımız çalışmalar sonucunda; dolgu maddesi ilave edilmemiş hamurlarda, anyonik poliakrilamid (APAM) kullanılmadığı durumlarda ilk geçiş kırıntı tutumunu %34.02 iken % 1.0 anyonik poliakrilamid kullanıldığında ilk geçiş kırıntı tutunumunun %96.97' ye- çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca, dolgu maddesi ilave edilmiş aynı karışım oranındaki hamur süspansiyonunda anyonik poliakrilamid kullanılmadığı durumda ilk geçiş kırıntı materyal tutumunu %39.39 iken %1.0 anyonik poliakrilamid kullanıldığında bu değer %97.28' e çıktığı belirlenmiştir. Aynı hamura farklı oranlarda anyonik poliakrilamid ilave edilerek yapılan deneme kağıtlarının fiziksel ve optik özellikleri incelendiğinde, kağıt safihası içerisinde kırıntı materyal miktarının artmasıyla kağıdın fiziksel ve optik özelliklerinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, hamura ilave edilmesi gereken tutundurucu polimerim optimum miktanmn belirlenmesinde, kırıntı materyal tutumun değerlerinin yanında elde edilen kağıtların fiziksel ve optik özellikleri birlikte değerlendirilmiş ve en uygun anyonik poliakrilamid ilave oranının %0.2 olduğu belirlenmiştir. Daha yüksek APAM ilavesinin tutumunda sağladığı artış sınırlı kaluken, kağıdın fiziksel ve optik özelliklerindeki düşüş kağıdın kullanım yerini sınırlamaktadu. Ayrıca artan APAM oram kimyasal madde maliyetini artırmakta olup, bu artış tütünümün sağladığı ekonomikliği gölgelemektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Anionic Polyacrylamide on Fines Retention in Newsprint Manufacturing In this study, the unbleached mechanical pulp and bleached sulfate pulp provided from SEK A- Aksu mill were used as raw material. Fines retention levels of furnishes prepared by mixing these pulps at various rates were determined by using dynamic drainage jar with different anionic polyacrylamide (APAM) addition levels. When amount of APAM increased from 0% to 1% in furnish prepared by mixing of 80% unbleached mechanical pulp and 20% bleached sulfate pulp, ratios of first pass fines retention increased from 34.02% to 96.97% without filler addition. However, in the same furnish in which 10% filler was added, increasing of amount of APAM from0% to 1% resulted in increasing in first pass fines retention from 39.39% to 97.28%. It was determined that the physical and optical properties of paper decreased when amount of APAM addition increased in furnish. Since APAM values above 0.2% added in furnish decreased the physical and optical properties of papers made from this furnish extremely, the optimum amount of APAM addition was determined to be 0.2%. These decreased properties restrict manufacture of various paper grades. However, increase in amount of APAM addition in furnish causes to increase in paper manufacturing cost and it interferes with costsaving provided from fines retention.