Total quality management ready-mixed concrete industry
Hazır beton endüstrisinde toplam kalite yönetimi
- Tez No: 109901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Sistemleri Donanımı, Esnek Alternatif Akım İletim Sistemleri, Güç Akış Denetimi, Elektrik Güç Endüstrisinin özelleştirilmesi, Bütünleşik Güç Akış Denetleyicisi, Bilgisayar Simulasyonu iv, Power System Equipment, Flexible AC Transmission Systems (FACTS), Power Flow Control, Deregulation of Electric Power Industry, Unified Power Flow Controller (UPFC), Computer Simulation in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET ESNEK ALTERNATİF AKIM İLETİMİ BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ BİR GÜÇ AKIŞ DENETLEYİCİSİ (UPFC) VURAL, A. Mete Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet TÜMAY Haziran 2001, 112 sayfa Güç elektroniği teknolojisindeki hızlı gelişmeler mevcut güç sistemlerinden daha iyi yararlanabilmek için yeni tür güç sistemleri donanımlarının geliştirilmesinde heyecan verici firsatlar sağlamaktadır. Son on yıl içerisinde“Esnek Alternatif Akım İletim Sistemleri”(FACTS) teknolojisi ifâdesi altında bîr dizi denetim aygıtı düşünülmüş ve yaşama geçirilmiştir. FACTS aygıtları güç akış denetiminde, döngü-akış denetiminde, paralel geçitler arasında yük paylaşımında, gerilim ayarlamasında, geçici kararlılığın iyileştirilmesinde ve sistem salınanlarının bastırılmasında verimli bir şekilde kullanılabilir. Bundan başka elektrik güç endüstrisinin özelleştirilmesine olan eğilimin artması ve iletim erişimimim'n açık hale getirilmesiyle, potansiyel engellerin etkilerinin hafifletilmesinde ve iyileştirilmesinde güvenirliğin ve denetlenebilirliğin önemi giderek artmaktadır. 'Bütünleşik Güç Akış Denetleyicisi" (UPFC), FACTS aygıtlarının en yeni ve potansiyel olarak en çok yönlü olan üyesidir. Bu tezin amacı güç sistemlerinin kalıcı hal çalışmalarının iyileştirilmesi için UPFC'nin potansiyel uygulamalarının araştırılmasıdır. Bu tezde UPFC'nin matematiksel modeli geliştirilmekte ve bu aygıtın değişik tipteki güç sistemleri üzerindeki kalıcı durum başarımı bilgisayar simulasyonları aracılığıyla detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bir dizi simulasyon örneği uygulamaya konularak, bütünüyle sunulmakta ve ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLEXIBLE AC TRANSMISSION A UNIFIED POWER FLOW CONTROLLER (UPFC) VURAL, A. Mete MS. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Pro£ Dr. Mehmet TÜMAY June 2001, 112 pages The rapid development in power electronics technology provides exciting opportunities to develop new power system equipment for better utilization of existing power systems. During the last decade, a number of control devices under the term“Flexible AC Transmission Systems”(FACTS) technology have been proposed and implemented. FACTS devices can be effectively used for power flow control, loop-flow control, load sharing among parallel corridors, voltage regulation, enhancement of transient stability and relieving of system oscillations. Moreover with the trend of deregulation of electric power industry and opening transmission access, relieving the effects of potential limitations and improving the reliability and controllability are of increasing importance.“Unified Power Flow Controller”(UPFC) is the newest and potentially the most versatile member of FACTS devices. The aim of this thesis is to investigate the potential applications of UPFC to enhance steady-state power system operations. Mathematical modelling of UPFC is developed, and the steady-state performance of this device on different types* of power systems is investigated in detail through the computer simulations. A number of simulation examples are carried out. Relevant results are presented and discussed infulL