Quality control of concrete using statistical techniques
Betonun istatistiksel teknikler kullanılarak kalite kontrolü
  1. Tez No: 109900
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHMARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Kalite Kontrol, Beton, Kalite Yönetimi, Kalite Kontrol, Kalite Güvencesi IV, Statistical Quality Control, Concrete, Quality Management, Quality Control, Quality Assurance 111
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET BETONUN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER KULLANILARAK KALİTE KONTROLÜ ŞAHMARAN, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTAŞ Eylül 2001, 130 sayfa Bu tezde, beton endüstrisinde İstatistiksel Kalite Kontrol (İKK) tekniği kullanılarak betonun kalitesini iyileştirme yollan çalışılmıştır. İstatistiksel İşlem Kontrol metodunun beton için en uygun teknikleri belirlenmiştir. Bunun için öncelikle Kalite Yönetimi (kalite kontrol, kalite güvencesi ve denetleme) ile ilgili bir literatür araştırması yapılmıştır. Farklı inşaat safhalarında kalite yönetimi geliştirilmiştir. Kalite Yönetiminin işveren ve müteahhide sağladığı faydalar vurgulanmıştır. Daha sonra istatistiksel teknikler kullanarak betonun kalitesi incelenmiştir. Türkiye'de gelişmekte olan hazır beton sektörü hakkında bilgi edinmek amacıyla bir hazır beton firması incelenmiştir. Bu firmadan yedi ay süresince toplanan beton test sonuçlan incelenmiştir. Bu test sonuçlan istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler firmada üretilen betona kalite kontrol yöntemlerinin ne seviyede uygulandığı hakkında fikir vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUALITY CONTROL OF CONCRETE USING STATISTICAL TECHNIQUES ŞAHMARAN, Mustafa M.Sc. in Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet ÖZTAŞ September 2001, 130 pages In this thesis, the way of improving the quality of concrete by using Statistical Quality Control (SQC) techniques in the concrete industry are studied. The most appropriate tools of Statistical Process Control (SPC) are investigated. Firstly a literature survey related to Quality Management (quality control, quality assurance and inspection) is performed. Quality Management is developed for different construction stages. The benefits of the Quality Management for the contractor and owner are also emphasized. Afterwards, quality of concrete is studied by using statistical techniques. In order to give an idea of ready mixed concrete in Turkey, the production of a company is observed. Data of concrete produced as BS 18, collected for a period of seven months, has been evaluated statistically. The evaluation of the data gives a brief idea about the level of quality control applied to the concrete that is produced.