Stochastic modeling and generation of daily precipitation in Gaziantep
Gaziantep'te günlük yağış miktarının stokastik modellenmesi
  1. Tez No: 109905
  2. Yazar: SEDAT TÜZÜNGÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAZEN KAVVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Serileri Analizi, Box-Jenkins Metodu, Periyodik olmayan Stokastik Modelleme, Sentetik Veri Serisi Üretme, Gerçek Yağış tahmini. vi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz GAZİANTEP'TE GÜNLÜK YAĞIŞ MİKTARININ STOKASTIK MODELLENMESI TÜZÜNGÜVEN, Sedat Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Mazen KAVVAS Eylül 2001, 73 sayfa Bu tez çalışmasının amacı Devlet Meteoroloji İşleri'nden temin edilen Gaziantep İli günlük yağış değerleri için Box-Jenkins Metodu kullanılarak bir stokastik model kurulmasıdır. Çeşitli diagnostik kontroller uygulandıktan sonra, denenen modeller arasından regrasyon parametresi ^O.Sö, hareketli ortalama parametresi 0=0.54 olan ARMA(1,1) modeli seçilmiştir.Model kurulmasında üretilen serilerin gözlenen serinin istatistik karakteristiklerini koruduğu görülmüştür. Modelleme sonunda bir yıllık yağış tahmini yapılmıştır. Yağış tahminleri bu yıl için elde bulunan Devlet Meteoroloji İşleri'nin gözlemlenen verileriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC MODELING AND GENERATION OF DAILY PRECIPITATION IN GAZİANTEP TÜZÜNGÜVEN, Sedat M.S., Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mazen KAVVAS September 2001,73 pages The aim of this thesis is to build a stochastic model for the daily precipitation in Gaziantep, using Box-Jenkins methodology. After diagnostic checks have been applied, ARMA(1, 1) with autoregressive parameter 0=0.86 and moving average parameter 0=0.54 was selected among number of competing models. The generated series used in model building were observed to conserve the statistical characteristics of the historic series. Forecasting process is applied for four years. The results of forecasting are compared with the observed data obtained from the State Meteorological Department records (Devlet Meteoroloji İşleri). iiiKeywords Time Series Analysis, Box-Jenkins, Non-Periodic Stochastic Modeling, Generation of Synthetic Series, Real Time Forecasting. IV