Development of an intelligent tool selection system in process planning
İşlem planlamasında zeki kalem seçiminin geliştirilmesi
  1. Tez No: 109904
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşlem Planlama, Uzman Sistem, Kesici Takım. in, Process Planning, Expert System, Cutting Tool n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET İŞLEM PLANLAMASINDA ZEKİ KALEM SEÇİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÖZCAN, M. Emin Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Pro£ Dr. İ. Hüseyin Filiz Eylül, 2001, 94 sayfe İşlem Planlamasındaki hızlı gelişmeye rağmen, yapay zeka tekniklerinden uzman sistem'i kullanarak kesici takım seçiminde yeterli ilerleme sağlanamamıştır. Mevcut çalışma, bu alandaki boşluğu doldurmak amacıyla yapılmıştır. Talaş kaldırma işlemlerinde otomatik kesici takım seçimi karmaşık bir iş olup, tecrübe ve bilgi gerektirmektedir. Bu çalışmada kesici takım seçim işlemi, katalog ve yardımcı el kılavuzlarının bilgisayar programı tarafindan geniş bir şekilde araştırılmasıyla yapılmaktadır. Uygun kesici takım'ı seçebilmek için pek çok kesici takım ve ilgili seçme kriterleri veri tabanında saklanmaktadır. Bunlar, imalat çeşidi, malzeme özelKği ve işlem türüne göre altsınıflarda graplandınlmıştır. En iyi kesici takım şartlan için talaş derinliği, ilerleme ve kesme süresi hesaplanarak kesic takımın seçiminde kullanılmıştır. Bu bilgisayar programı bir kişisel bilgisayarda DELPHI 5.1 programlama dili kullanılarak hazırlanmıştır. Programın kullanılışı örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTELLIGENT TOOL SELECTION SYSTEM IN PROCESS PLANNING ÖZCAN, M. Emin Ms. In Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLÎZ September, 2001, 94 pages Despite the rapid development in process planning systems, there has been insufficient progress in the area of cutting tool selection by using expert system of artificial intelligence techniques. This study is an attempt to fill this gap. Automatic selection of cutting tools for machining operations is a complex task which requires considerable experience and knowledge. In this study, cutting tool selection process is carried out by a computer program through extensive searching of difference between catalogues and manuals. The most suitable cutting tool is selected among various cutting tool types by using all related cutting tool selection criteria which are stored in the database. They are classified into subgroups considering their machining type, material property and application type. For the optimum cutting conditions, dept of cut, feed and cutting time are calculated and used for selection of cutting tools. The computer program is written in DELPHI 5.1 programming language on personal computer. The use of program is illustrated with practical examples.