An Application of linear cryptanalysis method to DES block cipher
Lineer kripto analiz yönteminin DES blok şifreleme algoritmasına uygulanması
- Tez No: 109979
- Danışmanlar: PROF. DR. T. ERKAN TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilinen açık mesaj saldırısı, DES, S-kutuları, lineer kriptoanaliz. Kasım, 2001 Şükran Aslan, Known plaintext attack, DES, S-boxes, linear cryptanalysis. November, 2001 Şükran Aslan II
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET LİNEER KRİPTOANALİZ YÖNTEMİNİN DES BLOK ŞİFRELEME ALGORİTMASINA UYGULAMASI 1993 yılında Matsui tarafından bulunan lineer kriptoanaliz metodu, DES'e yapılan bilinen açık mesaj saldırışıdır. Bu metodun amacı verilen şifreleme algoritmasında lineer yaklaşımlar bulmaktır. Bu amaçla S-kutulan istatistiksel olarak analiz edilir, burada gözlenilen lineer özellik F-fonksiyonlarma taşınılır. Sonunda açık mesaj, kapalı mesaj ve sabit anahtara bağlı basit olasılıklı bağıntı elde edilir. Bu metotla 26 altanahtar bitleri elde edilir. Diğer blok şifreleme algoritmalarına da uygulanabilir. Bu tez de lineer kriptoanaliz metodunun DES blok şifreleme algoritmasına uygulamasını çalıştık. Bunun için gerekli olan algoritmaları DES'e uyguladık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPLICATION OF LINEAR CRYPTANALYSIS METHOD TO DES BLOCK CIPHER Linear cryptanalysis invented by Matsui in 1993 is an essentially known plaintext attack of DES cipher. The purpose of this method is to obtain a linear approximate expression of a given cipher algorithm. For this purpose this method analyzes S-boxes statistically, then extended local property of the S-boxes to the entire cipher structure through F-functions, and finally reach the simple probabilistic relations among plaintexts, ciphertexts and the fixed secret key. By this method we can find 26 subkey bits. This method is applicable for other block ciphers. In this thesis we study linear cryptanalysis method to DES block cipher for this purpose we implemented the algorithms and compare the results.