Çeşitli antioksidanların kobaylarda oluşturulan retinal iskemi-repirfüzyon üzerine etkisi
Effect of some antioxidants on retinal ischemia-reperfusion formed in guinea pigs
- Tez No: 109990
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT DİLSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: İskemi-Reperfuzyon, Serbest Oksijen Radikalleri, Antioksidan, Glutatyon, Malondialdehit, Kobay, Vitamin E, Retina, Ischemia-Reperfusion, Free Oxygen Radicals, Antioxidant, Glutathione, Malondialdehyde, Guinea Pig, Vitamin E, Retina
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ ANTİOKSİDANLARIN KOBAYLARDA OLUŞTURULAN RETİNAL İSKEMİ-REPERFÜZYON ÜZERİNE ETKİSİ İhsan EKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 42 Bu çalışma, çeşitli vitamin E formlarının, kobay retinalarında iskemi- reperfüzyon (İ-R) sırasında oluşan serbest oksijen radikallerine karşı muhtemel rolünü göstermektedir. Hayvanlar rast gele seçilerek beş gruba ayrıldılar. Bunlar, 1. grup (kontrol), 2. grup (İ-R), 3. grup (İ-R+alfa tokoferol), 4. grup (İ-R+gama tokoferol) ve 5. grup (î-R+vitamin E-TPGS) olarak adlandırıldı. Deneyde kobayların sağ gözleri iskemi- reperfüzyon için kullanıldı. 3, 4 ve 5. gruplara 24 saatlik reperflizyon sırasında üç defa subkutan enjeksiyon ile alfa tokoferol, gama tokoferol ve vitamin E-TPGS verildi. 24 saatlik reperfîizyondan sonra hayvanlar kesildi. Daha sonra, retinalar malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) ölçümü için izole edildi. Bu deneyin sonunda, iskemi-repçrfuzyon grubu ile kıyaslandığı zaman bu üç maddenin (alfa tokoferol, gama tokoferol ve vitamin E-TPGS) MDA oluşumuna karşı istatistiksel olarak önemli derecede koruyucu etki gösterdiği tespit edilmiştir. Buna ilave olarak örneklerdeki GSH miktarı belirlenmiş ve elde edilen sonuçlara göre 4. grubun GSH seviyesi 2. gruba yakın, 3 ve 5. grupların GSH seviyeleri ise 1 ve 2. gruplardan yüksek olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, vitamin E formlarından olan alfa tokoferol, gama tokoferol ve vitamin E-TPGS peroksidasyon ürünü olan MDA oluşumunu engellediği ve antioksidan olan GSH miktarını koruduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF SOME ANTIOXIDANTS ON RETINAL ISCHEMIA-REPERFUSION FORMED IN GUINEA PIGS İhsan EKİN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2002, Page: 42 This study shows the possible role of various forms of vitamin E on free oxygen radicals which formed during ischemia-reperfusion (I-R) in guinea pig retina. The animals were randomly divided into the five groups. These were named as group 1 (control), group 2 (I-R), group 3 (1-R+alpha tocopherol), group 4 (l-R+gamma tocopherol) and group 5 (I-R+vitamin E+TPGS). In the experiment, the right eyes of quinea pigs were used for ischemia-reperfusion. Group 3, 4 and 5 received three subcutaneous injections with alpha tocopherol, gamma tocopherol and vitamin E -TPGS during the reperfusion period of 24 hours. The animals were sacrificed after 24 hours of reperfusion. Then, retinas were isolated and processed for the quantification of malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels. At the end of this experiment, all the three substances (alpha tocopherol, gamma tocopherol, vitamin E-TPGS) showed statistically significant protection aganist the formation of MDA when compared to I-R group. In addition, quantity of glutathione in samples was determined and according to the results, GSH level in group 4 was found close to the group 2 and GSH levels in group 3 and 5 were found higher than group 1 and 2. As a result, vitamin E forms; alpha tocopherol, gamma tocopherol and vitamin E-TPGS prevent formation of peroxidation substrat MDA and protect quantity of antioxidant GSH.