Çok katlı yapılarda kiriş-kolon rijitlik oranının yapının deprem davranışına etkisi
Beam-column stifness ratio affection of behavior of earthquake of construction on multistorey construction
- Tez No: 109997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFÜ ÇINAR ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kiriş- Kolon rijitlik oram, Deprem davranışı, Çok katlı yapılar, Beam-Column stiffness ratio, Earthquake behavior, Multistory construction
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇOK KATLI YAPILARDA KİRİŞ-KOLON RİJİTLİK ORANININ YAPININ DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİ Deniz ATÎÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 112 Bu çalışmada, çok katlı yapılarda kiriş-kolon rijitlik oranının yapının deprem davranışına etkisi incelenmiştir. Çalışmada Stodola Vianello yöntemi kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde İDESTATİK bilgisayar programı kullamlmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş, ikinci bölümde literatür araştırması, üçüncü bölümde yapıların yer hareketi etkisindeki titreşimi, dördüncü bölümde, deprem etkisindeki betonarme yapı elemanlarının davranışı hakkında bilgi verilmiş, beşinci bölümde, deprem etkisi altmda çözümleme yöntemleri sunulmuş, altıncı bölümde de sayısal uygulamalar İDESTATİK bilgisayar programında çözülerek sonuçlar verilmiştir. Yedinci bölümde sonuçlar yazılmıştır. Çalışmada öncelikle başlıca genel sonuçlara ulaşmak için belirgin kiriş-kolon rijitlik oranlan üzerinde çözümleme yapılmıştır. p=0, p=oo ve p=l/8 olacak şekilde üç farklı rijitlik oranına sahip sistem çözülmüş ve değerlendirilmiştir. Daha sonra çok katlım binaların orta katının kiriş ve kolon rij itlikleri dikkate alınarak hesaplanmasını öngören (Chopra-1995) kabulün geçerliliğini araştırmak için orta kat rijitlikleri aynı olan, diğer kat rijitlikleri sabit ve birbirinden farklı üç ayrı sistem çözümü yapılmıştır. Bunun yanında yine orta kat rijitlikleri aynı olan, diğer kat rijitlik oranları değişken ve birbirinden farklı üç ayrı sistem çözümü yapılmış ve bu farklılıkların etkisi incelenmiştir. Bu analizler sonucunda her sistem için kat kesme kuvvetleri, kat kesme kuvvetinin taban kesme kuvvetine oranı, yapı serbest titreşim modları değerleri elde edilmiş ve grafik olarak çizilip kıyaslama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis BEAM -COLUMN STIFFNESS RATIO AFFECTION TO EARTHQUAKE BEHAVIOR OF CONSTRUCTION ON MULTISTORY CONSTRUCTIONS Deniz ATlÇ University of Fırat Graduate School of Natural and Applied Science Department of Civil Engineering 2002, Page: 112 In this study, on multistory constructions, Beam - column stiffness ratio affection to earthquake behavior of construction, was examined. In the study, Stodo la Vionello method is used for numerical solution, by IDESTATIK computer program was used. This study, consist of seven chapter, the first chapter is introduction, the second chapter, is literature review, in the third chapter of information was giving on vibration of construction that was affected by ground motion, in the fourth chapter, information was giving on behavior of reinforced construction component that is affected by earthquake, the fifth chapter, under earthquake affection, solution method was presented, in the sixth chapter, practice was solitude on the IDESTATIK program and conclusions was given, in the seventh chapter, conclusion was written. In the study, first of all, for reaching main general conclusion, solution was done on determined beam-column stiffness ratio. System was soluted with three differentstiflhess ratio. After that solution was assessment with respect to p=0, p=°o, p=l/8. Three different systems was soluted for investigation of suggestion of estimating of considering middle floor beam- column stiffens ratio on multistory (Chopra - 1995). This systems have same middle floor stiffness and have different and fixed stiffness. Besides that other three system have same middle floor stiffness, the other floor stiffness ratio was unfixed and different from each other. This systems were soluted and affect of this differences was investigated. After this analyses, for each system, floor shear force and, ratio of floor shear to base shear, natural vibration modes quantities was found. It was plotted graphically and compared with each other.