Hatim et-Ta'i, hayatı, eseri ve edebi kişiliği
Hatim al-Ta'i, life and works
- Tez No: 110056
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN TÜLÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ HATİM et-TÂ' İ, HAYATI, ESERİ VE EDEBÎ KİŞİLİĞİ İsmail DEMİR Danışman : Prof. Dr. Süleyman TÜLÜCÜ 2002-Sayfa : X+304. Jüri : Prof. Dr. Süleyman TÜLÜCÜ Prof. Dr. Bahattin KÖK Prof. Dr. Davut YAYLALI Prof. Dr. Nevzat H. YANIK Prof. Dr. Hüseyin ELMALI Hatim et-Tâ'î, İslâmdan hemen önce Câhiliyye döneminde yaşamıştır. Bu dönemde Araplar, göçebe hayatı süren bedeviler, köy ve şehirlerde yerleşmiş olan medenîler olmak üzere iki gruba ayrılmaktaydı. Soya aşırı bağlılık demek olan asabiyet, kabilenin ruhu ve Câhiliyye döneminin en belirgin özelliklerinden biridir. Kabileler arası muharebe ve savaşlara Eyyâmü'l-'Arab denmekte ve bu, onların hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Şiir onların her şeyiydi. Şairleri ile övünmekteydiler. Kabileler şeyh, reis yahut seyyid denen bir lidere itaat ederlerdi. Kabilesinin reisi ve şairi olan Hatim, aynı zamanda ünü Arap Yarımadası sınırlarını aşmış en cömert üç kişiden birisidir. O, Tayy kabilesinin Benû Su'al batnındandır. Onun nesebi Kahtan'a ulaşmaktadır. Tayy kabilesinin asıl vatanı Yemen'dir. Oradan Hicaz bölgesine göç etmişler, Ece' ve Selmâ yöresine yerleşmişlerdir. Bugün burası Suudi Arabistan'da Hâ'il bölgesi olarak bilinmektedir. Hatim, hakkında darb-ı meseller olan ender kişilerden birisidir.Kendisiyle ilgili birçok menkıbeler anlatılmış, yazılmıştır. Hatim döneminin en kültürlü şahsiyetlerinden birisidir. Arap edebiyatında büyük bir yeri olduğu gibi bunun, dışında başta Fars ve Türk edebiyatları olmak üzere birtakım kültür ve edebiyatları da etkilemiştir. Bu edebiyatlarda da Hatim' e atıflarda bulunulmuş, çeşitli vesilelerle ondan bahsedilmiştir. O, şiirde de önemli bir yere sahiptir. Onun şiirleri daha çok kötülüklerden kaçınma ve iyiliklere yönelme gibi temaları ele almıştır. O, şiirde de önemli bir yere sahiptir. Dîvânı birçok kişi tarafından tahkik edilerek neşredilmiştir. Hâtim'in bir gerçek bir de efsane olmak üzere iki kişiliği vardır. Bu çalışmada onun gerçek ve edebî kişiliğinin ortaya çıkarılmasına gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS“HATİM at-TÂİ, LIFE AND WORKS”Ismail DEMİR Supervisor : Prof. Dr. Süleyman TÜLÜCÜ 2002-Pages : X+304. Jury : Prof. Dr. Süleyman TÜLÜCÜ Prof. Dr. Bahattin KÖK Prof. Dr. Davut YAYLALI Prof. Dr. Nevzat H. YANK Prof Dr. Hüseyin ELMALI Hatim at-Tâ'î, lived during the time of paganism before Islam was promulgated. The Arabian people were divided into two groups; one was the Bedouin who led a no madic life and the other was the Madanis i.e. city dwellers, who lived in villages and towns. A tribal zeal was the spirit of tribal unity and seemed to be the most prominent traits of the members of the community. The continual clashes between tribes and homicide which were called Ayyâm al- Arab (Days of Arabs) played an important part in their daily lives. On the other hand, writing and chanting poetry was an indispensable part of their lives and they boasted of their poets. The leader of the tribe who was called sheikh, rais or sayyid had an absolute authority over his people. Hatim, who was a prominent poet and ruler of his tribe was regarded as one of the three persons whose reputation went beyond the borders of Arabian Peninsula. He personally was a descendant of Banû Şu'al clan of the Tayy tribe whose lineage goes as far back as Qahtan. The homeland of the tribe of Tayy was Yaman. Afterwards they emigrated to Hicaz area and settled in Aca' and Salma which is at present known as Hâ'il in Saudi Arabia. Hatim is one of the rare personalities to whom parables and proverbs have been referred by several authors who have compiled accounts and legends about him. Hatim, being one of the learned figures of his time, exerted influence on various cultures and literatures and on those of Arabs, Persians and Turks in particular. Numerous referencesVI were given to and quotations were taken from him in the literary works of these nations. He has a distinguished place in the art of poetry. The principal themes of his poetry are avoidance of vices and evil and doing goodness to others. His Diwan has been studied and published by numerous scholars. Hatim seems to have a divided personality; one is the factual or real and the other is legendary or pseudo-personality. This study aims at studying his factual life-story and the literary as pects of his life and works.
Benzer Tezler
- Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsiri ve çağdaş temsilcileri
Qur'an's interpretation with Qur'an and its contemporary representatives
ŞEMSETTİN KARCI
Doktora
Türkçe
2020
Dinİnönü ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
- Recep Peker'in siyasal sosyal ve ekonomik görüşleri
Başlık çevirisi yok
LÜTFİYE İLDAN
Doktora
Türkçe
1989
Siyasal BilimlerAnkara ÜniversitesiKamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BÜLENT DAVER
- Taberi Tefsiri'nin Siyere kaynaklığı (Mekke dönemi)
Tabari Interpretation's Prophetic origin (Mecca period)
BETÜL ÇETİNKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
DinHarran Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖMER SABUNCU
- حليل المرويات التفسيرية في المستدرك على الصحيحينمن سورة الأنعام إلى نهاية سورة الأنفال
el-Müstedrek ale's-Sahihayn'daki tefsir rivayetlerinin analizi (En'am Sûresi-Enfâl Sûresi) / Analysis of the explanatory narratives in Mustadrak on the two Sahihs from Surat al-An'am to the end of Surat al-Anfal
MOHAMMED HAMEED SABR SABR
Yüksek Lisans
Arapça
2023
DinSakarya ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ ÇİLİNGİR
- Hattat Kamil Akdik'in hayatı ve eserleri
Kamil Akdik's life and his artisc penmanships
MOHAMMED BEHİRİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2000
El SanatlarıMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiGeleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HATTA KAMİL AKDİK