İleri standart maliyet sistemi ve bir üretim işletmesinde uygulanması
Advanced standard cost system and an application of it in a production enterprise
  1. Tez No: 110182
  2. Yazar: ERGİN TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cost driver, Advanced cost system, Resource, Standard cost, Budget
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Serbest piyasa ekonomisi, dışa açık ekonomik sistem, gümrük birliği, küreselleşme derken işletmeler her geçen gün kendilerini daha yoğun rekabet ortamında bulmaktadırlar. Bu yoğun rekabet ortamında işletmeler varlıklarını sürdürebilmeleri için verimli ve karlı çalışmaları gerekmektedir, işletmelerin verimi ve karlı çalışmaları için faaliyetlerini en iyi şekilde planlayıp kontrol etmeleri gerekmektedir, bu amaç için kullanılabilecek en iyi sistem standart maliyet sistemidir. 2000' li yıllara geldiğimizde üretim teknolojilerinde köklü değişimler yaşanmıştır. Doğru maliyet bilgilerine ulaşmak için maliyet sistemlerinin de bu değişime göre yenilenmesi gerekmektedir. Tezimizin amacıda, bu değişime göre geliştirilmiş olan faaliyete dayalı maliyet sistemini ve kaynak tabanlı maliyet sistemini tanıtmaktır. Çalışmamızın birinci bölümünde, maliyeti oluşturan unsurlar ve maliyet sistemleri anlatılmıştır. İkinci bölümde, planlama, kontrol ve performans ölçümü için kullanılmakta olan standart maliyet sistemi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, ileri maliyet sistemi olarak geliştirilen faaliyete dayalı maliyet sistemi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, üretim ve yönetim tekniklerindeki değişime göre ileri standart maliyet sistemi olarak geliştirilmiş olan kaynak tabanlı maliyet sistemi anlatılmıştır. Beşinci bölümde de bir üretim işletmesinde yapılan uygulama yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Enterprises find themselves in more intensive competitive atmosphere because of the free market economy, economic system open to the foreign market, customs union and globalization, under this competitive atmosphere, enterprises have to work productive and profitable to maintain their presence. To do this, enterprises have to plan and control their activities in the best way. Standard cost system is the best one that can be used for this aim. Recent years, there have been fundamental changes in the production technologies. To get the correct cost information, cost systems should be renewed according to this change. The aim of the thesis is to introduce source based cost system and the activity based cost system which are developed according to this change. In the first part of the study, elements forming cost and cost systems are presented. In the second part standard, cost system which is wed to measure planning, control and performance is presented. In the fourth part according to the changes in the production and management techniques is presented. In the fifth part an application done in o production enterprise is presented.