Eskişehir ili 1985-1995 yılları arasında bebek ölüm hızı değişiminin incelenmesi
  1. Tez No: 111531
  2. Yazar: HÜSAMETTİN DUYAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. K. SETENAY ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek ölüm Hızı, Erken ve Geç Yenidoğan Bebek ölüm Hızı, Ana Ölüm Hızı, Sağlık Düzeyi
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Eskişehir 1985-1995 yılları arası Kentsel ve Kırsal alan Bebek Ölüm Hızlan, Perinatal Ölüm Hızları ve Ana Ölüm Hızları hesaplanmıştır. 11 yıllık periyottaki bu hızlarda meydana gelen değişimler incelenmiştir. Eskişehir'de 1985 yılında BÖH binde 76 iken bu hız yıllara göre azalma göstererek 1995 yılında binde 35.64'e düşmüştür. Bu oran Türkiye genelinden önemli düzeyde düşüktür. Eskişehir'de İl genelinde Erken neonatal BÖH 1992 yılında binde 33.08 iken 1995 yılına kadar yıllara göre azalarak binde 23.76'ya düşmüştür. Geç neonatal BÖH ise 1992 yılında binde 10.16, 1995 yılında ise binde 4.83 tür. Yıllara göre erken ve geç neonatal BÖH'ında önemli düzeyde düşme göstermiştir. Eskişehir'de post-neonatal BÖH il genelinde 1992 yılında binde 12.89 iken 1995 yılında binde 7.05'e düşmüştür. Bu önemli bir azalmadır. Eskişehir il genelinde 0-4 yaş özel orantılı ölüm hızı 1985 yılında %23.44 iken 1995 yılında %1 1.13'tür. Yıllara göre 0-4 yaş orantılı ölüm hızı önemli azalma göstermiştir. Eskişehir'de 1985-1995 yıllarına ilişkin 0-4 yaş orantılı ölüm hızı Türkiye il ve ilçe merkezleri 0-4 yaş orantılı ölüm hızları ile benzerlik göstermektedir. Eskişehir'de 1985-1995 yılları arasında Ana ölüm hızı 1985 yılında yüzbinde 107 iken 1995 yılında yüzbinde 68'e gerilemiştir. Bu oran Türkiye geneli için hesaplanan ana ölüm hızından önemli düzeyde düşüktür. Eskişehir'de sağlık düzeyinin Türkiye geneline göre önemli düzeyde yüksek olduğu belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, between 1985 and 1995 years, Infant Mortality, Perinatal Infant Mortality and Mother Mortality rates were calculated for urban and rural area in Eskişehir. The changes in these rates were inversigated for 1 1 yearly periods. In Eskişehir, while Infant Mortality was found as 76%o in 1985, this ratio has decrased through years and was found finally as 35.65%o in 1995. Infant Mortality rate is significantly decrased according to Turkish figures. In Eskişehir, while Early Neonatal Infant Mortality rate (ENIMR) was found as 76%o in 1992, according to years this ratio has decrased and finally ENİM was found as 23.76%o in 1995. While Late Neonatal Infant Mortality rate(LNIMR) was found 10.16%o in 1992, this ratio was found as 4.83%o for 1995. According to years, ENIMR and LNIMR were observed to be significantly lower. In Eskişehir, while post neonatal Infant Mortality rate (PNIMR) was found as 12.89% in 1982, this ratio was found as 7.05% in 1995. This decrase is important In Eskişehir, while 0-4 age Specified Mortality Rate was found as 23.44% in 1985, this rate was found as 11.13% in 1995. According to years this rate was observed to be significantly decreasing. Between 1985 and 1995 years, 0-4 Age Specified Mortality Rates were observed to be as similar for both city centers and towns in Eskişehir and in Turkey. Between 1985 and 1995 years, while Mother Mortality rate was found as 107%ooo in 1985, this ratio was found as 68%ooo in 1995. The Mother Mortality rate was smaller than from Mother Mortality Rate for Turkey in general. It can be determined that level of health in Eskişehir is higher than health level of Turkey in general. Key Words : Infant Mortality, Early and Late Infant Mortality, Mother Mortality, Level of Health IV