Elazığ ili ve Erzincan ili, Kemaliye ilçesinde bulunan gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss, walbaum 1792) üretim işletmelerinin teknik özelliklerinin araştırılması
The Research of technical characteristics of rainbow trout (oncorhynchus mykiss, walbaum 1792) farms in Elazığ province and Kemaliye district of Erzincan province
- Tez No: 112295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Alabalık, Elazığ, Kemaliye, yetiştiricilik tesisleri teknik özellikler, Rainbow trout, Elazığ, Kemaliye, fish farms, technical characteristic
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET ELAZIĞ İLİ VE KEMALİYE İLÇESİ'NDE BULUNAN ALABALIK (Oncorhynchus mykiss, WALBAUM 1792) ÜRETİM İŞLETMELERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZGÜR, M. İliklin Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kenan GÜLLÜ Aralık 2001, 35 sayfa Karasal ürünler, mevcut besin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Dünyanın °/o7l'i su ile kaplı olmasına karşın akuatik alanlardan elde edilen besin miktarı karadan elde edilenin sadece %4'üdür. Bu durum akuatik alanların besin kaynağı olarak kullanımının çok sınırlı olduğunu ve yeterince kullanılmadığını göstermektedir. Türkiye'deki içsu kaynakları da olması gerektiği gibi değerlendirilememektedir. Çalışma bölgesinde bulunan, Keban ve Karakaya Barajları gibi iki büyük su kaynağının Elazığ ilini yarım ada haline getirmesine ve Kemaliye ilçesinin kaynak suları açısından çok zengin olmasına rağmen maalesef bu kaynaklar atıl durmaktadır. Bu çalışmada, atıl duran su kaynaklarımızın değerlendirilmesi maksadıyla, çalışma bölgesinde bulunan ve alabalık üretimi yapan işletmelerin mevcut durumunu ortaya koyarak, eksikliklerinin giderilmesi ve bu sektörün desteklenerek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Elazığ ili ve Kemaliye ilçesi sınırları içerisinde toplam 5 adet alabalık işletmesi tespit edilerek incelenmiştir. Bu işletmelerden, 1 adeti ağ kafeslerde, diğer 4 adeti ise karada beton havuzlarda alabalık yetiştiriciliği yapmaktadırlar. İşletmelerle ilgili, bilgilere ulaşmada; anket çalışması, resmi kayıtların incelenmesi ve işletme sahibi ve personeliyle yapılan bire bir görüşme gibi metotlar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; işletmelerin genelinde teknik eleman bulunmadığı, buna bağlı olarak havuzların ve sabit yatırımların teknik açıdan yetiştiriciliğe uygun olmadığı ve ayrıca stoklama, yemleme vs gibi teknik uygulamalara riayet edilmemesi nedeniyle birim alandan alınması gereken verimin alınamadığı tespit edilmiştir. İşletmelerin yavru balık üretimi yapmadığı, yavru balık ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığı ve bunun da işletmeye mali yük getirdiği görülmüştür. İşletmelerin en büyük sorunlarından bir tanesinin de balık yeminin kendilerine pahalıya mal olması olarak tespit edilmiştir, işletmelerin balık pazarlama işlerini, çok sınırlı pazarlama usulleriyle yapmalarına rağmen balıklarını pazarlamada sıkıntı çekmedikleri görülmüştür. Bu çalışmanın sonunda; işletmelerin bünyelerinde mutlaka teknik eleman bulundurmaları gerektiği, mevcut suyu yavru balık üretimine uygun olan işletmelerin yavru balık üretimi yapmaları gerektiği, bölgede yetiştiricilik sektörünün geliştirilerek yem ve diğer hammadde ile yardımcı maddelerin yerinde üretilmesiyle daha ucuza temin edilmesi imkanının oluşturulması gerektiği kanaatine varılmıştır. Ayrıca, çalışma Bölgesi'nde bulunan su kaynaklarının, su ürünleri üretimi ve yetiştiriciliği amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlarca incelemeleryapılmalıdır. Buna bağlı olarak bu kuruluşlar, su analizleri gibi teknik araştırmalar yapmak suretiyle, yetiştiricilik yapılabilecek alanları tespit edip, bu yerlerin haritasını çıkarmalıdırlar. Yine bu kuruluşlar müteşebbislere doğru ve teşvik edici yönlendirme yapmalıdırlar. Bu da, bu kuruluşların konuyla ilgili uzman kişileri bünyelerinde bulundurmaları ile mümkündür. Ayrıca, Yöre insanı balık üretimi, yetiştiriciliği ve balık tüketimi açısından bilinçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RESEARCH OF TECHNICAL CHARACTERISTICS OF RAINBOW TROUT ( Oncorhynchus mykiss, WALBAUM 1792) FARMS IN ELAZI? PROVINCE ANI) KEMALİYE DISTRICT OF ERZİNCAN PROVINCE Ö/.CİÜR, M.Erkan Msc, Thesis, Fisheries Science Supervisor:Asst.Prof::Dr. Kenan GÜLLÜ December 200 1, 35 pages The terrestrial product have not enough for the food needs. The world has been covered with water part of 7 1 percent, hut it is opposite which is amount water products. Because, the water products are only 4 percent of the terrestrial animal products. This position has been explained which aquatic areas had not been utilized to enough. This situation is same for Turkiye. Especially, the fresh water sources have not been used as suitable in Turkiye. In study region, Elazığ city has been surrounded with Keban and Karakaya Dam Lakes, and Kemaliye district has been widely to cold water sources. In spite of this situation, this water sources had been used never for aquaculture. The study has been aimed to determine for used to suitable of water sources, and has investigated to Rainbow trout farms. Especially, this study has aimed to determine which Rainbow trout farms have to their technical characteristics, problems and developments. In this extent, with this study has been determined to totally 5 Rainbow trout farms in Elazığ city and Kemaliye district. One of this farms has rearing Rainbow trout with net cages. The others have reared Rainbow trout in ponds. In this study, for information of the farms has been utilized to the public survey farms, the official recordings, farmers and personals of the farms. Generally problems are that; there was not technical personal of the farms, the ponds and stable investment had not been suitable for aquaculture, and the stocking, the feeding...etc as fishery applies have not been suitable for fisher technical. Therefore, the farms can not be taken enough products in per meter cubic. The farms have not been to a hatchery and have been bought fry Rainbow trout of their needs. This position has been caused to decrease their profit. However, in this study has been determined very expensive to foods for the farms. Moreover, the market has not problem for their products. Finally, in the study region, that is think which the farms must be taken technical personal, and their suitable water must be used for hatchery. Aquaculture must be development in this region. Therefore, fish food and the other materials must be produced for to create the fishing in this region. In additional, interested institutions must be investigated the water sources for aquaculture in this region. Therefore, after they have been determined to this aquatic areas, must be advised for the new investor.