Muş yöresinde ümitvar ceviz (juglans regia L. ) tiplerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar
Studies on determination of new promising walnut (juglans regia L. ) types grown in Muş plain
  1. Tez No: 112297
  2. Yazar: NAYİT AYKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEYİT MEHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz (Juglans regia L.), Seleksiyon, Muş Yöresi, Walnut (Juglans regia L.), Selection, Muş Provience iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET MUŞ YÖRESİ ÜMİTVAR CEVİZ (Juglans regia L.) TİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR AYKUT, Nayit Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. S. Mehmet ŞEN Eylül 2001, sayfa 46 Muş yöresinde var olan ümitvar ceviz tiplerinin belirlenmesi amacıyla 1999-2000 yılları arasında yapılan bu çalışmada 1000'den fazla ceviz ağacı dikkate alınmış ve bunların 120'sinden meyve örneği alınmıştır. Meyve örneği alınan tiplerin ağaç ve meyve özellikleri incelenmiştir. Yapılan değerlendirme ve tartılı derecelendirme, sonucunda 20 ceviz tipi ümitvar görülerek seçilmiştir. Seçilen tiplerde meyve ağırlıklarının 9.30-17.72 g, iç ağırlıklarının 4.63-6.89 g, iç oranlarının %36.49-54.15 ve kabuk kalınlıklarının 0.62-2.49 mm arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON DETERMINATION OF NEW PROMISING WALNUT (Juglans regia L.) TYPES GROWN IN MUŞ PLAIN AYKUT,Nayit Msc. Horticultural Science Supervisor: Prof. Dr. S. Mehmet ŞEN September 200 1, pages 46 This study was carried out in Muş provence between 1999-2000, in order to determine new promising walnut types. During the study 1000 walnut trees were investigated, and fruit samples were taken from 120 walnut trees.Important fruit traits and tree characteristics in all walnut types were examined. As a result of evaluations, 20 walnut types were sellected as promising.In these selections, nut weights were between 9.30-17.72 g, kernel weights were between4.63-6.89 g, kernel ratios were between % 36.49-54.15 and shell thickness were between 0.62-2.49 mm.