Domuztepe'de (Karatepe) bolunan Geç Hitit Dönemi topraklarının fiziksel, kimyasal ve mineralojik özellikleri
Physical, chemical and mineralogical properties of the Late Hittite Period Domuztepe (Karatepe) soils
- Tez No: 112332
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Arkeometri, Kerpiç, Termolüminesans, Geç Hitit, Ayrışma, Archaeometry, mud brick, thermoluminesance, Late Hittite, weathering
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DOMUZTEPE'DE (KARATEPE) BULUNAN GEÇ HİTİT DÖNEMİ TOPRAKLARININ FİZİKSEL, KİMYASAL VE MİNERALOJİK ÖZELLİKLERİ SERDAR PAKSOY ARKEOMETRİ ANADİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman: Prof. Dr. Servet YAMAN Yıl: 2000, Sayfa : 78 Jüri: Prof. Dr. Selim KAPUR Jüri: Prof. Dr. Zülküf KAYA Bu çalışmanın amacı Domuztepe'de Geç Hitit dönemine ait kazı alanında bulunan toprakların durumlarının fiziksel, kimyasal, mineralojik ve arkeometrik yöntemlerle ortaya konulmasıdır. Yapılan ayrıntılı kimyasal, fiziksel ve mineralojik analizlerin arkeolojik verilerin ışığında yorumlandırılması sonucunda T-4 açmasındaki tabakaların çevredeki materyaller (Pliyo-Kuvaterner) ile o dönemden kalan seramik, tuğla ve organik madde artıklarının yığılmasından oluştuğu saptanmıştır. Bunlarla birlikte bu tabakalarda bulunan doğal materyalin ayrışma sürecinin ileri aşamalarda olamadığı saptanmıştır. Buna karşın TL verileri tabakaların belirli zaman aralıklarıyla yığıldığı ve iki tabakanın ise en uzun süre açıkta kalan tabakalar olduklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PHYSICAL, CHEMICAL AND MINERALOGICAL PROPERTIES OF THE LATE HITTITE PERIOD DOMUZTEPE (KARATEPE) SOILS SERDAR PAKSOY DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCONCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Servet YAMAN Year: 2000, Page 78 Jury: Prof. Dr. Selim KAPUR Jury: Prof. Dr. Zülküf KAYA The chemical, physical and mineralogical properties of the Domuztepe soils in the Late Hittite excavation site were determined using archaeometrical methods.. Detailed chemical, physical and mineralogical studies revealed that layers of the T4 pit is composed of Plio-Quaternary sediments along with additions of ceramic, brick and organic materials belonging to Late Hittite Period. TL analyses in T4 pit revealed that layers were deposited at certain periods, however, two layers namely L10 and LI 7 were exposed to climatic conditions for relatively longer periods than the others.