Karatepe seramiklerinin termolüminesans (TL) ve optiksel uyarılmayla lüminesans (OSL) yöntemleriyle tarihlendirilmesi
Dating of the ceramics from Karatepe by using the thermolüminescence (TL) and optically stimulated luminescence (OSL) tecniques
- Tez No: 95615
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: OSL, Domuztepe, OSL, Domuztepe. II ?EC fteS&Ö?REÎÎM KliRül
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KARATEPE SERAMİKLERİNİN TERMOLUMINESANS (TL) VE OPTİKSEL UYARILMAYLA LÜMİNESANS (OSL) YÖNTEMİYLE TARİHLENDİRİLMESİ ZEYNEP ATAY ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman: Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİL Yıl: 2000, Sayfa : 56 Jüri: Prof. Dr. Selim KAPUR Jüri: Prof. Dr. Servet YAMAN Bu çalışmanın amacı Karatepe-Aslantaş, Domuztepe kazı alanından çıkarılmış seramiklerin Termolüminesans (TL) ve Optik Uyanmlı Lüminesans (OSL) yöntemleri kullanılarak tarihlendirilmesidir. Yapılan ayrıntılı analizler ve arkeolojik tanımlamalar sonucunda Domuztepe'den çıkarılan seramiklerin MÖ 1761-120 yıllan araşma düşen tarihler verdiği saptanmıştır. Bu sonuçlar arkeometri çalışmaları yarımda bölge arkeolojisine de katkıda bulunmuştur. Bu çalışma ile seramik örneklerine TL ve OSL yöntemlerini uygulayarak, yöntemin uygulanabilirliği gösterilmiş ve Domuztepe'ye ait arkeolojik seramik buluntuları tarihlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DATING OF THE CERAMICS FROM KARATEPE BY USING THE THERMOLUMINESCENCE(TL) AND THE OPTICALLY STIMULATED LUMINESCENCE(OSL) TECHNIQUES ZEYNEP ATAY DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Zehra YE?İNGİL Year: 2000, Pages : 56 Jury: Prof. Dr. Selim KAFUR Jury: Prof. Dr. Servet YAMAN The aim of this research is to find out the age of the ceramics found at Domuztepe in the area of Karatepe-Aşlantaş by using the Thermoluminescence (TL) and Optically Stimulated Luminescence (OSL) dating methods. After the detailed analysis and archaeological assessments, it was decided that the ceramics from Domuztepe are from century of BC 1761-120. This result suited well to the archaeology of the area as well as the archaeometric studies. The laboratory implementation of the methods of TL and OSL has been increased by this research.