Tuzla kıyı kumullarında uygulanan tarımsal aktivitelerin kumul ekosistemi üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigating the impacts of agricultural activities dune ecosystems of Tuzla coastal dunes
  1. Tez No: 112347
  2. Yazar: ÖZLEM AYTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K. TULUHAN YILMAZ, PROF. DR. MUZAFFER YÜCEL, DOÇ. DR. İBRAHİM ORTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karataş, Tuzla, Kumul vejetasyonu, Psammophyte, Mycorrhiza, Karataş, Tuzla, Dune vegetation, Psammophyte, Mycorrhiza. n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TUZLA KIYI KUMULLARINDA TARIMSAL AKTİVİTELERİN KUMUL EKOSİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Özlem AYTOK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : K. Tuluhan YILMAZ Yıl:2001, Sayfa: 103 Jüri : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Doç. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Doç. Dr. İbrahim ORTAŞ Bu araştırma, Karataş/Tuzla kıyı kumullarındaki tarımsal aktivitelerin kumul ekosistemi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, vejetasyon ve yetişme ortamı analizlerinin yürütüldüğü farklı nitelikte örnek parseller seçilmiştir. Bu alanların her birinde bir yıl boyunca mevsimsel olarak vejetasyon analizleri sürdürülmüştür. Yetişme ortamı koşullarının saptanması için kum ve bitki örnekleri alınarak laboratuar analizleri yapılmıştır. Alınan her kök örneğinde mikorizal infeksiyonun varlığı ve oranı araştırılmıştır. Vejetasyon analizleri ile yetişme ortamı analizlerinin karşılaştırılması sonucunda tarımsal aktivitelerin doğal bitki örtüsü üzerinde etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Sonuç olarak, tarımsal aktivitelerin kumul ekosisteminde bitki yetişme ortamı koşullarını değiştirdiği saptanmıştır. Bu değerlere paralel olarak kumullarda yayılan özgün bitki örtüsünün floristik komposizyon ve populasyon yoğunluğu açısından değiştiği gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kumul alanların yönetiminde tarımsal alan kullanımını düzenleyici önlem ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSe THESIS INVESTIGATING THE IMPACTS OF AGRICULTURAL ACTIVITIES ON DUNE ECOSYSTEMS OF TUZLA COASTAL DUNES Özlem AYTOK DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof. K. Tuluhan YILMAZ Year: 2001, Pages: 103 Jury : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Assoc. Prof. K. Tuluhan YILMAZ Assoc. Prof. İbrahim ORTAŞ The aim of this research was to investigate the impacts of agricultural activities on dune ecosystems of Tuzla coastal dunes. In this research, sample plots were selected where the vegetation and environmental variable analysis took place. The vegetation analysis were implemented in each plot seasonally during a year. To determine the environmental variables, sand were taken for laboratory analysis and root samples. Mychorrhizal root infection was detected on each root samples. It has been investigated whether agricultural activities have impact on dune ecosystems as a result of comparison of vegetation and environmental variable analyses. It can be concluded that agricultural activities changed the growth environment of dune vegetation. In addition to this conclusion, it was observed that floristic composition and population density of the characteristic dune species have also changed. In the light of these results maintaining and regulating scheme for agricultural land use were proposed in the frame of coastal dune management.