Rezerv modelleme yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of reserve modelling methods
- Tez No: 112346
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUPHİ URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Poligon yöntemi Jeoistatistik yöntemi, bağıl hata varyansı IKUİUJUI TC YÜKS1KÖCR1T1M ^«, Polygonal method, geostatistical method, relative estimation error II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ REZERV MODELLEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI SELÇUK KAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yard. Doç. Dr. Suphi URAL Yıl: 2001, Sayfa: 43 Jüri: Prof-Dr. Mesut ANIL :Yard.Doç.Dr. Suphi URAL : Yard.Doc.Dr. Mustafa Akyıldız Bu çalışmada rezerv modellemesi ve üretim planlamasında yaygın olarak kullanılan yöntemlerden poligon ve jeoistatistik yöntemler kullanılarak Tufanbeyli sahasının linyit rezervi hesaplanmıştır. Tufanbeyli Linyit sahasına ait ve MTA Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sondajlara ilişkin veriler kullanılarak global rezerv hesaplamaları ayrı ayrı yapılmış ve hata varyansları hesaplanmıştır. Son olarak poligon ve kriging yöntemi ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPARISON OF RESERVE MODELING METHODS SELÇUK KAYA DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yard. Doç. Dr. Suphi URAL Year. 2001, Page: 41 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL : Assist. Prof. Dr. Suphi URAL : Assist.Prof.Dr. Mustafa Akyıldız In this study, the reserve estimation methods such as polygonal and geostatistical methods, used for mine planning, are applied in order to determine the reserve of Tufanbeyli/Adana lignite basin. Taking into account the drilling information, supplied from MTA General Directories, the lignite reserve and relative estimation errors are calculated and the results are compared.