GAP bölgesi Harran Ovası koşullarında farklı azot gübre dozlarının ve büyüme düzenleyicilerinin pamuğun (Gosypium hirsutum L. ) önemli tarımsal ve teknolojik özelliklerine etkisi ve bunlar arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
A Research on effects of different nitrogen and growth regulators doses on the agronomical and technological characteristics of cotton (Gosypium hirsutum L. ) at the ecological conditions of the Harran Plain in the GAP region
  1. Tez No: 112360
  2. Yazar: MERAL ANLAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Azot dozu, Pix, Atonik, Cotton, Nitrogen Dosage, Pix, Atonic
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Harran Ovası Koşullarında Farklı Azotlu Gübre Doz ve Büyüme Düzenleyicileri uygulamalarının Pamuğun {Gossypium hirsutum L.) Önemli Tarımsal ve Teknolojik Özelliklerine Etkisini ve Bunlar Arasındaki İlişkileri Belirlemek Amacıyla yapılmıştır. Denemeler, 1998-2000 yılları arasında, 3 yıl yürütülmüştür. Tesadüf Bloklarında Bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülen araştırmada, 0, 6, 12,18 kg /da azot dozları olarak 4 ana konu, kontrol, Pix (100 ml/da), Pix (200 ml/da), Atonik (150 ml /da) ve Atonik (300 ml/da) olmak üzere 5 alt konu ele alınmıştır. Yapılan varyans analiz sonucu azot ve büyüme düzenleyicileri uygulamalarının kütlü pamuk verimine etkisi istatistiki olarak önemli görülmüş, Azot x Büyüme düzenleyici etkileşimi ise önemsiz bulunmuştur. Her 3 yılda da 18 kg/da azot ve Atonik (300 kg/da) uygulamalarından en yüksek kütlü pamuk verimi elde edilmiştir. Yapılan regresyon analizinde azotlu gübre ile ürün arasındaki ilişki % 1 olasılıkla önemli (r=0.9649821) çıkmış; Y=266.117 + 21.547x - 0.623x2 quadratik denklemi elde edilmiştir. Bu denklemden yararlanılarak doğal optimum nokta 17 kg/da ekonomik gübre dozu 16 kg /da olarak tespit edilmiştir. Azotun, bitki boyu, meyve dalı sayısı ve koza sayısını arttırdığı; Pixin, bitki boyunu kısalttığı; Atonikin bitki boyunu arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine influence of different nitrogen fertilizer dosage and growth regulators and theirs importances in the view of agricultural and technological characteristics including connections with corresponding on cotton (Gossypium hirsutum L.). Experiments were caried out the duration period of 3 years in 1998- 1999 and 2000. The experiments constiuted as a split plot in 3 replications and the levels of nitrogen used were dealed with 0, 6, 12, 18 kg/N per decare as a main treatments including 5 subtreatments as a control, Pix (100ml / da), Pix (100ml / da)), Atonic (150ml / da) and Atonic (300ml / da). According to the results of varians analyses, applications of nitrogen and growth regulators on cotton yield was obtained at statisticaly wheras interaction of nitrogen x growth regulators was found out insignificant level. The highest cotton yield of every 3 years was provided by using 18 kg/da nitrogen and atonic (300 kg/da). As a result of regression analyses found; The relationship between nitrogen fertilizer and yield were obtained at 1% (r =0,9649821) in propability significant level. The equation of the quadratic equation was found out that is Y =266.117+ 21.547X - 0.623X2 By using this equation; Natural optimum point is 17 kg/ da N and the result of economic fertilizer dosage being done has been confirmed as 16 kg/ da N. The height of plant; the number of sympdio branch and boll were increased when applied nitrogen and the height of plant was reduced by pix treatment althought applications of atonic was increased the lenght of plant.