Patlatma kinematiğinin araştırılması ve patlatma simülasyonu
Investigation of blasting kinematics and simulation of blasting
- Tez No: 112361
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Delme-Patlatma, Patlatma Kinematiği, Patlatma Simülasyonu, Bilgisayar Destekli Tasarım, PATTAS, Drilling-Blasting, Blasting Kinematics, Blasting Simulation, Computer Aided Design, PATTAS II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ Patlatma Kinematiğinin Araştırılması ve Patlatma Simülasyonu Ümit ÖZER Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Mesut ANIL Yıl: 2001, Sayfa: 181 Jüri : Prof.Dr. Mesut ANIL : Prof.Dr. Ahmet Hakan ONUR : Prof.Dr. Ercüment YALÇIN Delme - Patlatma, madencilik ve kazı çalışmalarının ilk aşamalarından birisi olması ve bu çalışmanın veriminin daha sonraki aşamalarda yapılacak işlemlerin maliyetini ve hızını etkilemesi bakımından son derece önemlidir. Delme - Patlatmanın başarısı ancak kaya, patlayıcı ve yükleyici makinelerin özellikleri ve patlatma sonucu istenen parça boyutunun göz önünde bulundurulması ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada, patlatma tasarımında etkili olan parametreler araştırılmış bazı uygulama çalışmaları gözlenmiştir. Kayalarda parçalanma olayını simüle etmek amacı ile bir laboratuar deney düzeneği geliştirilmiştir. Geliştirilen laboratuar simülatörü ile yapılan çalışmalardan elde edilen verilere göre, delik cidarı basıncı ve kaya çekme dayanımı arasında“P = 0.0776 Oç+0.1467”gibi bir ilişki bulunmuştur. Patlatma tasarımında hızı sağlamak, deneme atımı sayısını düşürmek ve patlatma sonucunu önceden tahmin etmek amacı ile FORTRAN 90 programlama dili kullanılarak PATTAS adı verilen bir bilgisayar programı yazılmıştır. Yazılan bilgisayar programı delme-patlatma çalışmasının yapıldığı bazı kayalar için çalıştırılmış, alternatif patlatma tasarımları elde edilmiştir. Bu tasarımlar, yine PATTAS ile analiz edilerek, patlatmadan önce patlatma sonucu tahmin edilmiş ve ocaklarda uygulanan tasarımlar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS Investigation of Blasting Kinematics and Simulation of Blasting Ümit OZER DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Mesut ANIL Year: 2001, Pages: 181 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL : Prof.Dr. Ahmet Hakan ONUR : Prof.Dr. Ercüment YALÇIN Drilling and blasting techniques have a great importance in mining and excavation works. Firstly being the starting phase and secondly being influence on the productivity of the future activities in terms of cost and timing. The quality of drilling and blasting is only possible considering entirely the rock mass, explosive, loader properties and partical sizes after explosion. In this study, the design parameters of the blasting techniques have been investigated and some of the applications have been observed. A laboratory testing devise has been developed in order to simulate the blasting. According to obtained datum from studies using the simulator, the relation, P = 0.0776 Qç+0.1467, has been discovered between hole pressure (P) and bear tension (aç). A software called PATTAS is written by using FORTRAN 90 language. The program decreases the number of trial blasting and estimates the result of blasting. By using program, different blasting design parameters are obtained on certain type of rock masses in the field. These design parameters are reanalysed by PATTAS program and results of the blastings are estimated and correlated with the parameters used at the quarries.