Belirli dokuma faktörlerinin ham dokunmuş kumaş performanslarına etkisi ve etkileme dereceleri
Investigation of the effects of some weaving parameters on the grey fabric performances
- Tez No: 112388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma Kumaş, Kumaş Performansı, Örgü, Sıklık, Dayanım IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ BELİRLİ DOKUMA FAKTÖRLERİNİN HAM DOKUNMUŞ KUMAŞ PERFORMANSLARINA ETKİSİ VE ETKİLEME DERECELERİ Demet DİLSİZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİK Yıl: 2001, Sayfa: 90 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİK : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Yapılan bu çalışmada kompleks bir yapıya sahip dokuma kumaşların yapısal parametreleri olan örgü ve sıklığın kumaş performans özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Picanol GTX marka esnek, çift rapierli dokuma makinasında beş farklı örgüde ve iki farklı sıklıkta olmak üzere toplam on adet kumaş dokunmuştur. Bu özelliklerdeki kumaşların Eğilme Dayanımı, Buruşmazlık Derecesi, Boyutsal Değişimi, Kopma Dayanımı, Yırtılma Dayanımı ve Piling özellikleri TSE standartlarına uygun olarak test edilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Ayrıca bu performans özelliklerinin yanı sıra kumaş yapısı ve performansları açısından önem taşıyan kumaşların Metrekare Ağırlık ve Krimp gibi özellikleri de incelenmiştir. Testler sonucunda elde edilen değerler incelendiğinde örgü ve sıklığın tüm performanslar üzerinde etkili olduğu ve özellikle bezayağı örgüdeki kumaşların bağlantı sayısının maksimum olması nedeniyle bu etkinin daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen değerler literatürdeki çalışmalar ve bilgilerle kıyaslandığında aykırı bir durum ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION THE EFFECTS OF SOME WEAVING PARAMETERS ON THE GREY FABRIC PERFORMANCES Demet DİLSİZ DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELÎK Year: 2001, Page: 90 Jury : Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELİK : Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA In this study, the effects of weave type and fabric set, which are some of the structural parameters of a woven fabric, on the fabric performances were investigated. For the purpose, ten different types of fabrics are woven on a Picanol GTX weaving machine. Five different types of weaves and two different sets were applied. The stiffness, crease resistance, shrinkage, breaking and tearing strength, and Piling properties of these fabrics have been tested in accordance with the TSE standards and the results have been evaluated. Additionally, properties such as the weight per unit area and the crimp, have also been examined. According to the results, it was concluded that both the weave type and the fabric set are effective on all performances tested in the study. When compared, the results obtained do not conflict much to the literature knowledge collected and studied. Key Words : Woven Fabric, Fabric Performance, Weave. Fabric Set, Strength