Danışmanlık firmalarının inşaat sektöründeki etkinliklerinin artırılmasına yönelik öneriler
Suggestions about proliferation of activities of consulting firms in construction sector
- Tez No: 112389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİN ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Teknik Danışmanlık”, Müşavir Mühendislik”, Danışman”
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİ DANIŞMANLIK FİRMALARININ İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ ETKİNLİKLERİNİN ARTIRILMASINA YÖNELİK ÖNERİLER HALİL GEREK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Yıl: 2001, Sayfa: 62 Jüri : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Doç. Dr. Recep YURTAL Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI Bu çalışmada, ülkemizde mevcut müşavirlik kuruluşlarının inşaat sektöründeki yeri ve işlevleri saptanarak, bu kuruluşların çağdaş normlar çerçevesinde değerlendirilmesi ve yapılabilecekler konusunda öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu düşünceden hareketle, mevcut mühendislik ve müşavirlik kuruluşlarımızın bilgi ve görüşlerine başvurmanın uygun olacağı düşünülerek bir anket düzenlenmiştir. Ülkemizde inşaat sektörünün çeşitli ve önemli sorunları olduğu bilinmektedir. Bu sorunların çözümü konusunda oluşturulan önerilerde, özellikle son yıllarda, müşavirlik kuruluşlarından sıkça söz edilmektedir. Ancak, mühendislik ve müşavirlik kuruluşlarının, yapı üretiminde, gelişmiş ülkelerdekine benzer işlev üstlenebilmeleri için, insan kaynakları, organizasyon yapısı ve yönetim anlayışları bakımından belirli bir düzeye ulaşmış olmaları gerekmektedir. Ülkemizde bu kuruluşların işlevlerini etkin olarak yapabilmesi için, Müşavir - İdare- Yüklenici üçgeni içinde yetki ve sorumluluklar netleştirilmeli, seçim yapılırken kalite esaslı seçim yöntemi kullanılmalı ve profesyonel sorumluluk sigortası yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SUGGESTIONS ABOUT PROLIFERATION OF ACTIVITIES OF CONSULTING FIRMS IN CONSTRUCTION SECTOR HALİL GEREK DEPARTMANT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. M. Emin ÖCAL Year: 2001, Pages: 62 Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Emin ÖCAL Assoc. Prof. Dr. Recep YURTAL Assist. Prof. Dr. Seren AKAVCI In this study, determining place and the functions existing consulting institutions in construction sector in our country, it has been intended to evaluate these institutions in accordance with modern norms, and to improve suggestions about the things to be done from this point of view, It was thought to be to apply for the information and opinions of our existing engineering and consulting institutions, and an inquiry has been conducted. It was known that construction sector has various and important problems in this country. Suggestions made about the solutions for these problems, especially in the past few years, it was spoken about consulting institutions. But it is necessary for engineering and consulting institutions to reach a specific level from the point of human resources, organization structure and management understanding to undertake the function similar to those of in developed countries in building production. In our country to be able to do these things for these institutions, authorization and responsibility should be clarified in consultant-client-contractror triangle, quality based selection method should be used while doing selection, and professional responibility insurance should be spread. Key Words :“Technical Consulting”,“Consulting Engineering”, "Consultant''