İçme suyu arıtma tesisi çamurlarının endüstriyel atıksu arıtımında koagülant olarak kullanımı
The Use of waterworks sludge as a coagulant for the treatment of industrial wastewater
- Tez No: 112422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil atıksuları, renk giderimi, demir çamuru, koagülasyon, flokülasyon
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz YÜKSEK LİSANS İÇMESUYU ARITMA TESİSİ ÇAMURLARININ TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ARITIMINDA KOAGULANT OLARAK KULLANIMI BirolKAYRANLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Yrd. Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yd : 2001, Sayfa : 103 Jüri :Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Doç.Dr. İlyas DEHRİ Yrd.Doç.Dr.Mesut BAŞIBÜYÜK İçme suyu arıtımında koagülasyon-flokülasyon proseslerinin kullanımı içme suyu atık çamurunu oluşturur ve bu çamur koagülasyon işleminde kullanılan koagulanta göre demir çamuru, alum çamuru vs. olarak adlandırılır. Bu atık çamurun reaktif, direkt, dispers, bazik ve asidik boyar maddelerden kaynaklanan rengin giderilmesinde koagulant olarak kullanım potansiyeli ve adsorbsiyon özelliği incelenmiştir. Çamur, koagulant olarak tekstil atıksularına da uygulanmıştır. 2000-4000 mg/L çamur dozu KOİ giderim verimi açısından demir üç klorür ve alum kadar etkili olduğu görülmüştür. Adsorbsiyon deneyleri sonucunda reaktif ve dispers boyar maddeler çamur tarafindan adsorblanmamıştır. Diğer üç boyar maddenin ise Langmuir ve Freundlich sabitleri belirlenmiştir. Çamur bazik, dispers, ve direkt boyar maddelerin koagulasyonunda çok iyi sonuçlar vermiştir. Optimum şartlar pH 5 ve 2000 mg/L çamur dozu olarak bulunmuştur. Reaktif ve asidik boyar maddeler için ise düşük verimler elde edilmiştir. Çamurun verimleri aynı zamanda demir üç klorür ve alum verimleri ile de karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (M.Sc. THESIS) BirolKAYRANLI THE USE OF WATERWORKS SLUDGE AS A COAGULANT FOR THE TREATMENT OF TEXTILE INDUSTRY WASTEWATER DEPARTMANT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst.Prof. Mesut BAŞIBÜYÜK Year: 2001,Pages: 103 Jury :Prof.Dr. Ahmet YÜCEER : Assoc.Prof.Dr. İlyas DEHRİ : Asst.Prof.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Water treatment works using coagulation/flocculation in the process stream will generate waste sludge and these sludges are referred to as alum, iron, or polymeric sludge according to which primary coagulant is used. The potential for using this sludge for the treatment of reactive, direct, disperse, acidic, and basic dyestuffs by coagulation and sorption has been investigated. The sludge acted as a coagulant and removed colour with excellent removal efficiencies being obtained for basic, disperse and direct dyes. The optimum conditions were a pH value of 5 and a sludge dose of 2000 mg/L Mediocre results were obtained for acidic and reactive dyes. The efficiency of the sludge was also compared with alum and ferric chloride for the same group of dyes. The sludge was also used as a coagulant to treat the wastewater from a textile factory. At doses of 2000-4000 mg/L, the sludge was as effective as ferric chloride and alum at removing COD. Sorption tests showed that the disperse and reactive dyes did not bind to the sludge. Langmuir and Freundlich constants were determined for the other three types of dye. Keywords : textile industry, colour removal, iron sludge, coagulation, flocculation.