Fenil fosfanik asidin demirli malzemelere inhibitör etkisi
The Inhibition effect of phenylphosphanic acid on the iron material
  1. Tez No: 112423
  2. Yazar: ÖZGÜR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fenil Fosfanik Asid, Temperit, Vanadyum, Phenylphosphanic Acid, Tempered, Vannadium
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FENİL FOSFANİK ASİDİN DEMİRLİ MALZEMELERE İNHİBİTÖR ETKİSİ ÖZGÜR ŞAHİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Birgül Yazıcı Yıl: 2001, sayfa: 78 Jüri : Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Birgül YAZICI Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Sodyum sülfat ve sodyum sülfat + amonyak/amonyum klorürlü elektrolit içerisinde fenil fosfanik asitin pH = 9,5 olduğu ortamda vanadyumlu ve temperit demirli malzemelerin korozyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Elektrokımyasal ve elektrokimyasal olmayan yöntemler kullanılarak, inhibitor etkisi göstermesi beklenen Fenil fosfanik asidin oda koşullarında her iki elektrot üzerindeki etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Deneysel sonuçlar, temperit elektrotta pasifliğe ulaşmak vanadyumlu elektrottakine göre daha kolaydır ve temperit elektrottan geçen akım miktarı vanadyumlu elektrottan geçen akım miktarından daha düşüktür. O halde temperit elektrot vanadyumlu elektrottan daha az koroziftir diyebiliriz. Fenil fosfanik asit (FFA) ise inhibitör özelliği göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INHIBITION EFFECT OF PHENYLPHOSPHANIC ACID ON THE IRON MATERIAL ÖZGÜR ŞAHİN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURALAND APPLIED SCONCES Supervisor: Prof. Dr. BirgQl Yazıcı Year:2001,Pages:78 Jury : Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Birgül YAZICI Doç. Dr. Melih BAYRAMO?LU In this study, the effects of phenylphosphanic acid, on the corrosion behaviour of vannadium containing iron and tempered electrodes were investigated in the electrolyte solitions (sodium sulphate, sodium sulphate and buffer of ammonia / ammonium chloride), of pH = 9.5. Both electrochemical and weight loss measurement tecniques were used to test the substance which was expected to behave as a corrosion inhibitor. Under the room conditions, tempered electrode was found to be passivated more readily with respect to vannadium containing iron and also lower current values were observed for tempered iron electrodes. As a result the tempered iron is said to be less corrosive than vannadium containing iron and phenylephosphanic acid does not exhibit an inhibition effect.