Kağıt endüstrisi atık sularının arıtımında içme suyu arıtma tesisi atık çamurlarının koagülant olarak kullanımı
The Use of waterworks sludge as a coagulant for the treatment of pulp industry waste water
- Tez No: 135577
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kağıt sanayii atıksulan, endüstriyel atıksular, içme suyu atık çamuru, koagülasyon, Papermill industry wastewaters, industrial wastewater, waterworks sludge, coagulation II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz YÜKSEK LİSANS KAĞIT ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ARITIMINDA İÇMESUYU ARITMA TESİSİ ATIK ÇAMURLARININ KOAGÜLANT OLARAK KULLANIMI SELMIN UNLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Yrd. Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yıl : 2003, Sayfa : 94 Jüri :Yrd.Doç.Dr.Mesut BAŞIBÜYÜK Doç.Dr. İlyas DEHRİ Prof.Dr. Ahmet YÜCEER İçme suyu antımında koagülasyon-flokülasyon proseslerinin kullanımı içme suyu atık çamurunu oluşturur ve bu çamur koagülasyon işleminde kullanılan koagülanta göre demir çamuru, alüm çamuru vs. olarak adlandırılır. Bu çalışmada iki farklı demir çamurunun Hurda Kağıttan kağıt üreten bir tesisin atıksulanndan AKM ve KOİ giderilmesinde koagülant olarak kullanım potansiyeli incelenmiştir. Çamur, koagülant olarak kağıt sanayii atıksulanna uygulanmıştır. 2000-4000 mg/L çamur dozu KOİ giderim verimi açısından demir üç klorür ve alüm kadar etkili olduğu görülmüştür. Demir üç klorür bazlı çamur için optimum şartlar pH 6 ve çamur dozu olarak 500 mg/L bulunmuştur. Çamurun verimleri aynı zamanda demir sülfat ve alüm verimleri ile de karşılaştırılmıştır. Demir sülfat bazlı çamur ile yapılan çalışmada pH 8 ve en düşük doz olarak 613 mg/L bulunmuş ve yüksek dozlamanın verimi artırmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ( M.Sc. THESIS) THE USE OF WATERWORKS SLUDGE AS A COAGULANT FOR THE TREATMENT OF PULP INDUSTRY WASTEWATER SELMIN UNLU DEPARTMANT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AsstProf. Mesut BAŞIBÜYÜK Year: 2003, Pages: 94 Jury : Asst.Prof.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK :Assoc.Prof.Dr. İlyas DEHRİ : Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Water treatment works using coagulation/flocculation in the process stream will generate waste sludge and these sludges are referred to as alum, iron, or polymeric sludge according to which primary coagulant is used. Two different ferric sludge were used in this work as a coagulant to treat the wastewater from a pulp factory. For the ferric chloride based sludge the optimum conditions were a pH of 6 and a sludge dose of 500mg/L. At doses of 2000-4000 mg/L, the sludge was as effective as ferric chloride and alum at removing COD. For the ferric sulphate based sludge it was found that optimum pH 8, optimum dose was 613mg/L and also increasing dose did not accompany inreasing removal efficiency.