Patlama sisteminin tasarımında kullanılan yöntemler ve Yaşar Özdemir Taşocağındaki (Sağlıklı/ Tarsus) uygulamaları
The methods used for design of blasting and its application at Yasar Ozdemir's Quarry (Tarsus/ Sağlıklı)
- Tez No: 112442
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUPHİ URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Delme, patlatma, tasarım
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İ PATLATMA SİSTEMİNİN TASARIMINDA KULLANILAN YÖNTEMLER VE YAŞAR ÖZDEMİR TAŞOCAĞIND AKİ ( TARSUS / SAĞLIKLI ) UYGULAMALARI MEHMET AKİF LEVENTOGLU YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Suphi URAL Yıl 2001 Sayfa 81 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Suphi URAL Prof.Dr. Mesut ANIL Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKYILDIZ Bu çalışmada delme-patlatma teknikleri ve tasarımlandırması, tasarımlandırılmasındaki yöntemler literatür çerçevesinde araştırılmış olup, İçel İli, Tarsus İlçesi, Sağlıklı Köyü sınırlan dahilinde Tarsus-Ankara Karayolu batısında faaliyette bulunan Yaşar ÖZDEMİR taşocağında; gerçekleştirilen arazi çalışmaları ve taşocağından alınan numunelerin Çukurova Üniversitesi Labaratuvarında yapılan testler neticesi patlatma ve verim ilişkisi üzerine yorumlar yapılmıştır. Açık işletme patlatma olayını iyi şekilde algılamak, patlayıcı ve ateşleyici cinslerini, patlatma prensiplerini, tasarım yöntemlerini bilmek ve olaya etki eden nedenleri en üst düzeyde araştırmak ve değerlendirmek ve birçok parametreyi en uygun şekilde bağdaştırmak zorundadır. Başarılı bir atım için tüm işlemlerin sıra ile ve düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Aksi halde zaman ve emek kaybı kaçınılmazdır.Bu çalışmada açık işletmelerde delme-patlatma tasarımı için geliştirilmiş bazı yaklaşımlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC THESIS THE METHODS USED FOR DESTNG OF BLASTING AND ITS APPLICATION AT YASAR OZDEMTR'S QUARRY (TARSUS / SA?LIKLI) MEHMET AKİF LE VENTOGLU DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Suphi URAL Year: 2001 Pages: 81 Jüri : Yrd.Doc.Dr. Suphi URAL Prof.Dr. Mesut ANIL Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKYILDIZ This study was carried out to investigate drilling-blasting techniqus and plans, proceses of planning according to litarature. Howewer, by taking samples and working on grounds at Yaşar ÖZDEMİR 's quarry in village of Sağlıklı, Tarsus, İçel; It was commented on relation between blasting and output as a result of tests which was done laboratory of Çukurova University. Site must perceive to evest of blasting well, know to kind of igniter and explosive, principle of blasting, process of planning and also it must investigate and evalvate to reasons which influesce on evest. For a succesfiil throw, all procedures must be done regulary. Otherwise it can be loss of time and labour. In this study, it was examined some appoaches which is developed for a plas of drilling-blasting.