Organik kaplamalı mekanik malzemelerin kaplama etkinliği ve metal korozyonuna amonyak gazı ve klorür iyonunun etkisi
Determination of coating performance for coated metallic materials and the effect of ammonia gas and chloride ion on metal corrosion
- Tez No: 112443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS DEHRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Galvanised steel, organic coatins, NH3, EIS n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ORGANİK KAPLAMALI METALİK MALZEMELERİN KAPLAMA ETKİNLİĞİ VE METAL KOROZYONUNA AMONYAKGAZI VE KLORÜR İYONUN ETKİSİ HÜLYA SÖZÜSAĞLAM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. İlyas DEHRI Yıl : 2001 Sayfa: 71 Jüri :Prof.Dr.Birgül YAZICI : Yrd.Doç.Dr. Ahmet Murat GİZİR Polyester kaplamalı galvanize çelik örnekler üzerine NH3 gazı ve CF iyonunun etkileri %60-100 bağıl nemliliklerde araştırılmıştır. Örnekler atmosferik korozyon test hücrelerinde %100, %90 bağıl nemliliklerde 16 gün süreyle %60-80 bağıl nemliliklerde 24 gün süreyle NH3 gazı etkisinde ve tüm bağıl nemliliklerde 16 gün süreyle CT iyonlan etkisinde bırakılmıştır. Bu süre sonunda örnekler test hücrelerinden alınmış ve EİS ölçümleri yapılmış ve Nyquist diyagramları elde edilmiştir. Daha sonra akım-potansiyel eğrileri çizilmiştir. Nyquist diyagramları semi-elips modele göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan NH3 gazının polyester kaplama için CT iyonundan daha korozif olduğu saptanmıştır. NH3 gazına maruz kalan örnekler için iki farklı elektriksel eşdeğer devre önerilmiştir. Cl' ortamı için organik kaplamanın bütün bağıl nemliliklerde az hasar görmesinden dolayı bir elektriksel eşdeğer devre önerilmiştir. Ayrıca bağıl nemin azalması her iki korozif ortamda aynı etkiyi göstermiş ve korozyon hızında azalma olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Galvanize çelik, organik kaplama, NH3, Cl", EİS
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF COATING PERFORMANCE FOR COATED METALLIC MATERIALS AND THE EFFECT OF AMMONIA GAS AND CHLORIDE ION ON METAL CORROSION HÜLYA SOZUSAGLAM ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT ADVISER :Doç.Dr.îlyas DEHRİ Year : 2001 Page: 71 Jüri : Pro£Dr.Birgül YAZICI : YrADr Ahmet Murat GİZİR The effect of NH3 gas and CI“ ions on polyester-coated galvanised steel at %60-100 relative humidities were investigated. The substrates were subjected to NH3 gas for 16 days in atmospheric corrosion test cell with relative humidity of 100%, 90% and for 24 days with relative humidity of %60-80. They were subjected to CI”ions for 16 days with relative humidity of %60-100. After that the substrates were removed from the test cells and electrochemical impedance measurements were carried out and Nyquist diagrams were obtained.Then current-potential graphs were drawn. Nyquist diagrams were evaluated according to the semi-ellipse model. The results indicated that NH3 gas is more corrosive for polyester coating than CI" ions. For substrates that subjected to NH3 gas two different equivalent electrical circuits were proposed. For chloride environments one equivalent electrical circuit was proposed since the organic coatings were slightly degraded at all relative humidities. Also it was seen that the corrosion rates decreased by decreasing the relative humidity and same effects were observed in two corrosive medium.