Şanlıurfa İli tarım ve tarım dışı alanlarda bulunan agromyzidae (diptera) türleri, yayılışları, konukçuları, zarar şekilleri ve parazitoitlerinin saptanması
An Assessment on distribution, host plants, damaging ways and parasitoids of agromyzidae (diptera) species in cultivated and non-cultivated areas of Şanlıurfa Province
  1. Tez No: 112441
  2. Yazar: EMİNE ÇIKMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM UYGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agromyzidae, Parazitoit, Tarım ve Tarım Dışı Alanlar, Şanlıurfa, Agromyzidae, parasitoids, Cultivated and Non-Cultivated Areas, Şanlıurfa. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
oz DOKTORA TEZİ ŞANLIURFA ILI TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA BULUNAN AGROMYZIDAE (DIPTERA) TÜRLERİ, YAYILIŞLARI, KONUKÇULARI, ZARAR ŞEKİLLERİ VE PARAZİTOİTLERİNİN SAPTANMASI Emine ÇIKMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nedim UYGUN : Yıl 2001, Sayfa: 207 Jüri : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Prof. Dr. Faruk ÖZGÜR : Prof. Dr. Abuzer YÜCEL : Doç. Dr. Cafer MART : Yrd. Doç. Dr. H. Sungur CİVELEK Bu çalışma 1999-2001 yıllarında Şanlıurfa ili tarım ve tarım dışı alanlardaki Agromyzidae (Diptera) familyasına bağlı türleri, bu türlerin konukçularını, yayılış, zarar şekilleri ve parazitoitlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Agromyzidae türleri, bulaşık bitki örneklerinin laboratuvar koşullarında kültüre alınmasıyla ve survey yapılan alanlarda atrap yardımıyla toplanmış ve Agromyzinae altfamilyasından 3 cinse ait 6 tür; Phytomyzinae altfamilyasından da 6 cinse ait 14 tür olmak üzere toplam 20 tür saptanmıştır. Belirlenen bu türler içerisinde Agromyzinae altfamilyasından Agromyza albipennis Meigen, 1830, Melanagromyza vignalis Spencer, 1959 ve Phytomyzinae altfamilyasından da Liriomyza hieracivora Spencer, 1971, Pseudonapomyza atra (Meigen, 1830), Ps. spicata (Malloch, 1914), Ps. spinosa Spencer, 1973, Phytomyza chelonei Spencer, 1969, türleri yeni kayıt olarak kaydedilmiştir. Ayrıca zararlı türler içerisinde Liriomyza trifolii (Burgess) ve Chromatomyia hordeola (Goureau)'nın yaygın ve önemli türler olduğu belirlenmiştir. Çalışmada 26 adet parazitoit tür saptanmış, bu türlerden Eulophidae (Hymenoptera) familyasından yer alan Diglyphus isaea Walker ve D. minoeus Walker'un yaygın ve yoğun türler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS AN ASSESSMENT ON DISTRIBUTION, HOST PLANTS, DAMAGING WAYS AND PARASITOIDS OF AGROMYZIDAE (DIPTERA) SPECIES IN CULTIVATED AND NON-CULTIVATED AREAS OF ŞANLIURFA PROVINCE Emine ÇIKMAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Nedim UYGUN : Year 2001, Pages:207 Jury : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Prof. Dr. Faruk ÖZGÜR : Prof. Dr. Abuzer YÜCEL : Assoc. Prof. Dr. Cafer MART : Assist. Prof. Dr. H. Sungur CİVELEK This study aimed to investigate some characteristics of Agromyzidae (Diptera) species such as distribution, host plants, damaging ways and parasitoids in cultivated and non-cultivated areas of Şanlıurfa in 1999-2001 period. Agromyzidae species were collected from both cultivated and non- cultivated areas at different altidudes of Şanlıurfa. The adults of leafminers were captured by sweepnetting from the fields and infested leaves rearing from in the laboratory. The results, indicated that there were 6 species belonging to 3 genus of subfamily of Agromyzinae and 14 species belonging to 6 genus of subfamily of Phytomyzinae. Thus, 20 species of leafminers were detected in this study. The species; belonging of subfamily of Agromyzinae, Agromyza albipennis Meigen, 1830, Melanagromyza vignalis Spencer, 1959 and belonging of subfamily of Phytomyzinae, Liriomyza hieracivora Spencer, 1971, Ps. atra (Meigen, 1830), Ps. spicata (Malloch, 1914), Ps. spinosa Spencer, 1973, Phytomyza chelonei Spencer, 1 969 were new records for the Turkish Agromyzidae fauna. The most widespreading species were Liriomyza trifolii (Burgess) and Chromatomyia hordeola Goureau. On the other hand, 26 parasitoids species were also detected. Among them, Diglyphus isaea Walker and D. minoeus Walker of Eulophidae (Hymenoptera) were the most widespreading species.