Karma denemelerde, tasarımlarda ve modellerde kötü koşulluluk problemi
Ill conditioning problem in mixture experiments, designs and models
  1. Tez No: 112499
  2. Yazar: ORKUN COŞKUNTUNCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Experiments with mixtures, cononical polynomial, simplex lattice, ill conditioning, response surface. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KARMA DENEMELERDE, TASARIMLARDA VE MODELLERDE KÖTÜ KOŞULLULUK PROBLEMİ ORKUN COŞKUNTUNCEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Hamza EROL Yıl: 2001, Sayfa: 175 Jüri : Doç.Dr. Hamza EROL Doç-Dr. Olcay ARSLAN Doç-Dr. Rızvan EROL Karma denemeler kanonik polinom olarak adlandırılan polinom modelinin özel bir haline gereksinim duyarlar. Genellikle, karma denemelerde bileşenler üzerinde, fiziksel, kimyasal ve ekonomik nedenlerden kaynaklanan, alt ve üst sınırlar şeklinde ek kısıtlamalar vardır. Bu ek kısıtlamalar çoğu zaman kötü koşulluluk yada iç ilişkiye neden olur. Birinci bölümde karma denemeler hakkında genel bilgi verilmiştir ve daha önce yapılan çalışmalar belirtilmiştir. İkinci bölümde orijinal karma problem, deneysel tasarımlar ve modeller açıklanmıştır. Üçüncü bölümde karma sistemlerin geometrisi ve psüdobileşen dönüşümü incelenmiştir. Son bölümde kötü koşulluğun bir ölçüsü olarak varyans şişirme aktörleri (VIF) özdeğerlerin kullanılması daha sonrada kötü koşulluluk yada iç ilişkiyi düzeltmek için alternatif dönüşümler, modeller ve tahmin edicilerin kullanılması incelenmiştir. Ridge regresyon tahmin edicisinin problemin çözümündeki etkileri tartışılmıştır. Anahtar Kelimden Karma denemeler, kanonik polinom, simpleks latis, kötü koşulluluk problemi, amaç yüzey.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ILL CONDITIONING PROBLEM IN MIXRURE EXPERIMENTS, DESIGNS AND MODELS ORKUN COŞKUNTUNCEL DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor. DoçDr. Hamza EROL Yean 2001, Pages: 175 Jury : DoçDr. Hamza EROL Doç.Dr. Olcay ARSLAN DoçDr. RızvanEROL Experiments with mixtures require a special form of polynomial model called canonical polynomial model. In general, additional constraints in the form of lower and upper bounds are placed on the component because of physical, chemical and economic reasons. This additional constraints often cause ill conditioning or collinearity. In the first chapter, general informations about mixture experiments and previous studies are given. In the second chapter, original mixture problem, experimental designs and models are given. In the third chapter, geometry of mixture system and psudocomponent transformation are given. Finally, we investigate, using variance inflation factors (VIF) and eigenvalues as measures of ill conditioning and then alternative transformation, models and estimators for developing ill conditioning or collinearity. The action of Ridge Regression estimators on the solution of the problem is discussed.