Yüksek dayanımlı beton karışım dizaynı
Mix design of high strength concrete
  1. Tez No: 112500
  2. Yazar: KUBİLAY AKÇAÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: High strength, water-cement ratio, gradation of aggregate, amount of cement, plasticizer. n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YÜKSEK DAYANIMLI BETON KARIŞIMI DİZAYNI KUBİLAY AKÇAÖZOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞ Yıl: 2001 Sayfa: 105 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞ : Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL : Yrd. Doç.Dr. Zeliha SELEK Bu çalışmada beton dayanımını etkileyen faktörler deneysel olarak incelenmiştir. Bu inceleme ışığı anında yüksek dayanımlı betonun nasıl elde edileceği tartışılmış ve sonuçta yüksek dayanımlı beton üretilmiştir. Agrega tane dağılımı, su-çimento oranı, çimento miktarı ve maksimum agrega tane çapının beton dayanımını nasıl etkilediği gösterilmiştir. Uygun karışım oranları ve düşük su çimento oranı ile normal dayanımlı beton üretiminde kullanılan KZÇ/A 32.5 R çimentosu kullanarak yaklaşık 600 kgf/cm2 basınç dayanımı, 70 kgf/cm2 eğilme çekme dayanımı ve 50 kgf/cm2 yarmada çekme dayanımına sahip yüksek dayanımlı beton elde edilmiştir. Su-çimento oranının düşmesi ile dayanımın yükseldiği tespit edilmiştir. Birim beton hacminde kullanılan agreganın incelmesi ile sabit dayanım sağlamak için gerekli çimento miktarının arttığı bulunmuştur. Akışkanlaştırıcı kullanımı ile düşük su çimento oranında yüksek işlenebilirliğe sahip beton elde edilebileceği gösterilmiştir. Anahtar kelimeler Yüksek dayanım, su-çimento oranı, agrega tane dağılımı, çimento miktarı, akışkanlaştırıcı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MIX DESIGN OF HIGH STRENGTH CONCRETE KUBİLAY AKÇ AÖZO?LU DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞ Year: 2001 Pages: 105 Jury : Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞ : Assist Prof. Dr. Beytullah TEMEL : Assist. Prof. Dr. Zeliha SELEK In this work, the factors influencing the strength of concrete were studied. In the light of this study, discussion was made for how to produce high strength and high performance concrete. As a result, the production of high strength concrete was achieved. It was shown that how the strength of concrete was influnced by the gradation and maxsimum size of aggregate, water-cement ratio and amount of the cement. High strength concrete with the compressive strength of 600 kgf7cm2, the flexural strength of 70 kgf/cm2and the modulus of rupture of 50 kgf/cm2 were obtained by the use of appropriate mix proportioning, low water-cement ratio and blended cement called KZÇ/A 32. 5R which is generally used in the production of normal strength concrete. It is found that the strength was increased with decreasing the water-cement ratio. The use of finer aggregate hi a unit volume of concrete resulted in an increase in the amount of cement to keep the strength of concrete for a constant value due to the constant water-cemet ratio. It was also shown that a workable concrete can be produced with the low water-cement ratio by the use of plasticizers.