Organik kirli atıksularda biyolojik arıtma kombinasyonlarının başarı düzeyi ve aerob biyolojik araştırma çıkış sularının azotobacter sp. 'nin azot fiksasyonu üzerine etkisinin araştırılması
Efficiency of biological treatments combination and effects of azotobacter on nitrogen fixation at RBC effluents
  1. Tez No: 112535
  2. Yazar: SERHAT COŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, Biyodisk, Anaerobik Arıtım, Azotobacter, KOİ, Wastewater, RBC, Anaerobic Treatment, Azotobacter, COD II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ORGANİK KIRLI ATIKSÜLARDA BİYOLOJİK ARITMA KOMBİNASYONLARININ BAŞARI DÜZEYİ VE AEROB BİYOLOJİK ARITMA ÇIKIŞ SULARININ AZOTOBACTER Sp.'nin AZOT FİKSASYONU ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Serhat COŞKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Ömer ÇOLAK Yıl: 2001, Sayfa: 77 Jüri Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Prof. Dr. Nedim UYGUN Doç. Dr. Burhan ARIKAN Bu çalışmada, süt ve salça içeren yapay atıksular kullanılarak, anaerob+döner disk kombine sisteminin kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) eliminasyonu ve biyogaz verimi ile sadece salça içeren yapay atıksu kullanılarak döner disk sisteminin KOİ eliminasyonu ve nitrifikasyon başarısı araştırılmıştır. Kirlilik düzeyi 3092 mg02 /l KOİ olan süt atıksuyunda anaerob ortamda 12 saatlik muameleden sonra %55 düzeyinde KOİ eliminasyonu sağlanırken, 400 ml biyogaz/g KOİ gaz elde edilmiştir. %45 KOİ kirlilik içeren çıkış suyu döner disk sisteminde %95 oranında arıtılmıştır. Anereob+döner disk sistemlerinin toplam KOİ eliminasyonu giriş suyuna göre yaklaşık %98 düzeyindedir. Kirlilik düzeyi 1068 mgO2/1 KOİ olan salça atıksuyunda anaerob ünitede 12 saatlik muamele sonunda %46 KOİ eliminasyonu sağlanırken, ortalama 293 mi biyogaz/g KOİ gaz verimi elde edilmiştir. %54 KOİ kirlilik içeren çıkış suyu döner disk sisteminde ortalama %92 oranında arıtılmıştır. Anereob+döner disk sistemlerinin toplam KOİ eliminasyonu giriş suyuna göre yaklaşık %96 düzeyindedir. Topraktan izole edilen Azotobacter sp. suşları döner disk sistemi çıkış suyunda üretildiğinde azot içermeyen kimyasal besi ortamından ortalama 1.2mgN/l daha fazla azot fîksasyonu gerçekleştirmişlerdir. Bu sonuç aynı zamanda döner disk sisteminin nitrifikasyon başarısının göstergesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFICIENCY OF BIOLOGICAL TREATMENTS COMBINATION AND EFFECTS OF AZOTOBACTER ON NITROGEN FIXATION AT RBC EFFLUENTS Serhat COŞKAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Ömer ÇOLAK Year: 2001, Pages: 77 Jury :Prof. Dr. Ömer ÇOLAK :Prof. Dr. Nedim UYGUN :Doç. Dr. Burhan ARKAN In this study, the effect of rotating biological contactor (RBC) system on the treatment of chemical oxygen demand (COD) and productivity of biogas from dairy and tomato paste artificial wastewaters were researched and efficiency of RBC system on COD elimination and nitrification of tomato paste wastewaters were also individually studied. The elimination of COD was55% and 400 ml biogas/gCOD was produced from dairy wastewaters containing 3092 mgO2/l COD after 12 hours hydrolic retention time of anaerobic process. 95% of effluent, containing 45% COD, was treated by RBC system. Total of COD elimination by RBC was ca. 98 % according to the influent. The elimination of COD was 46% and 293 mlbiogas/gCOD was produced from tomato paste wastewaters containing 1068 mg02/l COD after 12 hours hydrolic retention time of anaerobic process. 92% of effluent, containing 54% COD, was treated by RBC system. Total of COD elimination by RBC was ca. 96% according to the influent. When Azotobacter, isolated from soil, incubated in effluent of RBC yielded 1.2 mgN/1 more nitrification than the N-free chemical media. Results revealed that RBC can also be effectively used for nitrification.