Geleneksel Mersin evlerinin biçimsel özelliklerinin incelenmesi
Form feature analysis of traditional Mersin houses
- Tez No: 112536
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut, Konut Biçimlenmesi, Analiz, Tipoloji, House, Shaping of the Housing, Analysis, Typology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ GELENEKSEL MERSİN EVLERINININ BİÇİMSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ TULINARSLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. ERKİN ERTEN Yıl :2001, Sayfa: 134 Jüri : Prof Dr. ERKİN ERTEN : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN : Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI Geçmişte birçok uygarlığın birlikte yaşadığı, değişik gelenek ve inançların kaynaştığı Mersin'de; malzeme olanakları ve toplum yapısı ile kendine özgü niteliklere sahip bir konut mimarisi gelişmiştir. Konutlar konumlan, işlevleri ve mimari özellikleriyle bir toplumun tarihine, kültürüne ve sosyo-ekonomik yapışma ışık tutar. Mersin'in zengin bir kültürel mirasa sahip olması ve Mersin evlerinin ülkemiz konut mimarisinde önemli bir yeri olması, sağlıklı bir koruma politikasının izlenmesini gerektirir. Bu çalışmada; Mersin evlerinin özellikleri yorumlanarak, konutların biçimlenmesini sağlayan etmenler belirlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTACT MSc THESIS FORM FEATURE ANALYSIS OF TRADITIONAL MERSİN HOUSES TÜLİN ARSLAN DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor. Prof. Dr. ERKİN ERTEN Year: 2001, Pages: 134 Jury : Prof. Dr. ERKİN ERTEN : Prof. Dr. Erdoğan GÛLTEKİN : Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI In Mersin where a lot civilizations had lived and various traditions and beliefs had melted together, a form of authentic architecture has been developed in terms of the structure of the society and available substances for them. Houses reveals information about the history, culture, socio-economic structure of a society by means of their architecture, functions and positions. For that reason, the fact that Mersin has a rich cultural inheritance and that the traditional houses in Mersin has significant role in Turkish architecture require a healthy protection policy. In this study, we aimed at describing the features of traditional Mersin houses and the factors which form their architecture.