Balancing computation load and communication overhead with multilevel self organizing maps
Hesap ve haberleşme yükünü çok katmanlı kendinden düzenlenen haritalarla dengeleme
- Tez No: 112550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Neural networks, Kohonen Self-Organizing Maps, task map ping, load balancing, communication overhead. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
IV ÖZET HESAP VE HABERLEŞME YÜKÜNÜ ÇOK KATMANLI KENDİNDEN DÜZENLENEN HARİTALARLA DENGELEME Erdoğan BIKMAZ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Attila Gürsoy Temmuz, 2001 Bugün, veri analizi, bilimsel hesaplamalar, ve mühendislik hesaplamaları gibi uygulamalarda kullanılan bazı büyük programların bilgisayarlarda yürütme zamanı büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yürütme zamanını azaltmak için genel yaklaşım, bu tür uygulamaları paralel makinalarda yürüt mektir. Bu tür uygulamaları ve hesaplamaları paralelleştirmekte önemli olan hesaplama yüklerini işlemcilere dengeli dağıtmaktır. Sadece hesaplama yüklerini eşit olarak dağıtmanın yük dengesi açısından yeterli olmadığını iddia ediy oruz, çünkü paralel makinalarda kaçınılmaz olan haberleşme fazla yük ge tirir. Haberleşme yükünü azaltmak ve dengelemek için komşuluk ilişkilerini topolojik olarak muhafaza eden Kohonen Kendinden Düzenlenen Harita Al goritmasını kullandık. Mesaj sayısını dengeleyerek sadece hesaplama yükünü değil, aynı zamanda haberleşme yükünü de dengeledik. Başarım deneyleri, yük dağılımı açısından bizim algoritmamızın diğer statik yük dağılım algorit malarından daha iyi olduğunu gösterdi. Kendinden Düzenlenen Haritalar Al goritmasının genel kötü yanı uzun yürütme zamanıdır. Kendinden Düzenlenen Haritalar Algoritmasının işlem süresini çok katlı yaklaşımla azalttık. Anahtar Kelimeler. Sinir ağları, Kohonen Kendinden Düzenlenen Haritalar Algoritması, görev atama, yük dengeleme, Haberleşme yükü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BALANCING COMPUTATION LOAD AND COMMUNICATION OVERHEAD WITH MULTILEVEL SELF ORGANIZING MAPS Erdoğan BIKMAZ M.S. in Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Attila Giirsoy July, 2001 Today, execution time of big programs such as the programs for data- analysis tasks, scientific computations, and engineering problems remains as a big bottleneck. To reduce the execution time, a common approach is to run such applications on parallel machines. A major task in the paralleliza- tion of these applications or computations is to distribute the computational load to processors in a balanced way. We argue that distributing only the computational load equally is not enough for load balancing because commu nication cost, which is inevitable in parallel computations, brings some extra overhead. We used Kohonen Self-Organizing Maps (SOM) that preserves the neighborhood relationship of tasks to minimize and balance the communica tion overhead. We balance not only computation load but also communication overhead by balancing the number of messages. The performance experiments show that our algorithm outperforms the other static task mapping algorithms on the view of load balancing. One general drawback of Self-Organizing ap proaches is the high running time. We decreased the execution time of SOM algorithm with multilevel approach.