An Efficient method for generating updates in processing location dependent continuous queries
Konuma dayalı sürekli sorguların işlenmesinde kullanılan etkin bir konum güncelleme metodu
- Tez No: 112570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobil sistemler, konum yönetimi, konum güncelleme, konuma dayalı sürekli sorgu. iv, Mobile computing, location management, location update gener ation, location dependent continuous queries. iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET KONUMA DAYALI SÜREKLİ SORGULARIN İŞLENMESİNDE KULLANILAN ETKİN BİR KONUM GÜNCELLEME METODU İlker Yoncacı Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özgür Ulusoy Eylül, 2001 Mobil haberleşme ağları ve taşınabilir bilgisayarlardaki son teknolojik gelişmeler mobil bilgi servislerinin ve mobil uygulamaların fonksiyonlarını önemli derecede arttırmıştır. Bu uygulamaların pek çoğunun yakın gelecekte konuma dayalı sürekli sorguları desteklemesi beklenmektedir. Bir konuma dayalı sürekli sorgu belli bir zaman dilimi içerisinde arka arkaya işlenir ve değişen sonuçlar sorguyu yapan mobil kullanıcıya iletilir. Mobil bir kullanıcı tarafından sisteme verilen konuma dayalı sorguların sonucu hem sorgulanan mobil nesnelerin konumuna hem de sorguyu yapan mobil kullanıcının konumuna bağlıdır. Konuma dayalı sürekli bir sorguda S nesnesi başlangıç zamanından bitiş zamanına kadar bu sor gunun yanıtına dahil ise, bunun gösterimi < S, başlangıç, bitiş > şeklinde ola bilir. Sürekli sorguların doğruluk ve zamanlamaları hareketli nesnelerin konu munu yönlendiren Değişken İzleme Metodu (DİM) ile daha önce incelenmiştir. Bu tezde, mobil bilgi sistemlerinde sorgulara değişik kategoriler verilebilme sine olanak sağlayan Kategorize Edilmiş İzleme Metodu (KEİM) önerilmiştir. KEİM metodunun amacı, mobil sistemlerde kritiklik kategorisi arttıkça, sis temin yükünü çok arttırmadan sorgu sonuçlarının doğruluğunu arttırmaktır. Bu tezde çok sayıdaki kritiklik seviyesi olan bir simülasyon modeli kullanılmış ve bu modelle önerilen metodun geniş bir yelpazede deneyleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Efficient Method for Generating Location Updates in Processing Location Dependent Continuous Queries İlker Yoncacı M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Özgür Ulusoy September, 2001 Recent advances in wireless communication networks and portable computers have greatly increased the functionality of mobile information services and mobile computing applications. Most of those applications are expected to support location-dependent continuous queries (LDCQs) in the near future. A LDCQ is evaluated continuously in the system for a period of time and the changing results can be transmitted to the requesting client. The result of a LDCQ depends on both the locations of mobile objects on which the query has been issued and the location of the mobile client which has submitted the query. The result of a LDCQ can be provided to the requesting client as a set of tuples < S, begin, end > indicating that object S satisfies the query from time begin to time end. The correctness and timeliness of query results of LDCQs have been studied by employing an adaptive monitoring method (AMM) that manages the locations of moving objects. In this thesis, we propose a Categorized Adaptive Monitoring Method (CAMM) which allows to specify various criticality levels for LDCQs. The aim of CAMM is to provide higher levels of correctness for query results as the criticality of the query increases, without significantly increasing the wireless bandwidth requirements. We provide a simulation model with multiple criticality levels and evaluate the performance of the mobile system and the proposed method with extensive simulation experiments.