A Zero assignment approach to two-channel filter banks and wavelets
Mükemmel-yeniden-inşa süzgeç kümesi ve dalgacıklarda sıfır atama
  1. Tez No: 112569
  2. Yazar: MUSTAFA AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BÜLENT ÖZGÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: süzgeç kümeleri, mükemmel-yeniden-inşa, dalgacık dönüşümü, sıfır atama, Oklid alanı, polinom algoritması. vi, filter banks, perfect reconstruction, wavelets, zero assignment, Eu clidean domain, polynomial algorithm. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET MÜKEMMEL- YENİDEN-İNŞA SÜZGEÇ KÜMESİ VE DALGACIKLARDA SIFIR ATAMA Mustafa Akbaş Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Bülent Özgüler Eylül 2001 Herhangi bir giriş sinyali için bantlara ayrıştırma ve mükemmel-yeniden-inşanın mümkün olduğu bilinen bir gerçektir. Sinyal işleme alanındaki uygulamalara ek olarak Mallat tarafından gösterildiği gibi iki-kanallı süzgeç kümeleri dal gacık dönüşümü ile de yakından alakalıdır. Daubechies minimum derece, maksi mum düz süzgeçler tasarladı ve dikgen mükemmel-yeniden-inşa süzgeç kümelerini kullanarak cascade algoritmasıyla dikgen dalgacıklar üretti. Cascade algoritmasının yakınsaması alçak geçirgen süzgecin z - - l'de ve yüksek geçirgen süzgecin z = l'de en az birer sıfırlarının olmasına bağlıdır. Bu tez belli sıfırları haiz süzgeçlerden oluşan iki-kanallı mükemmel-yeniden-inşa süzgeç kümelerinin tasarımına odaklanmaktadır. Nedensel, kararlı ve rasyonel dönüşüm fonksiy onlarının bir Oklid alanı (domain) oluşturması gerçeği kullanılarak cebirsel bir metod önerilmiştir. Belli sıfırları olan süzgeçleri tasarlamak için bir polinom algoritması ortaya atılmıştır. Serbest çift, nedensel, kararlı ve rasyonel bir dönüşüm fonksiyonu yardımıyla aynı sıfırları haiz bütün çözümler elde edilmiştir. Bu yeni metod aynı zamanda Daubechies'nin tasarımının da bir genellemesidir. Serbest parametre kullanılarak daha gelişmiş süzgeçler ve bunlara karşılık gelen dikgenveya çift dikgen dalgacıklar üretmek mümkündür. Sıfırlar üzerindeki kontrol kullanılarak -1 ve l'deki sıfırların yerinden oynatılması durumunda dalgacıkların ne kadar değiştiği de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A ZERO- ASSIGNMENT APPROACH TO TWO-CHANNEL FILTER BANKS AND WAVELETS Mustafa Akbaş M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Bülent Özgüler September 2001 It is well-known that subband decomposition and perfect reconstruction of an ar bitrary input signal is possible by a proper design of four filters. Besides having a wide range of applications in signal processing, perfect reconstruction filter banks have a strong connection with wavelets as pointed out by Mallat. Daubechies managed to design minimal order, maximally fiat filters and she proposed a cas cade algorithm to construct compactly supported orthogonal wavelets from the orthogonal perfect reconstruction filter banks. The convergence of the cascade algorithm requires at least one zero at z = - 1 and z = 1 for the lowpass and the highpass filters, respectively. This thesis focuses on the design of two-channel fil ter banks with assigned zeros. The fact that causal, stable and rational transfer functions form a Euclidean domain is used to pose the problem in an abstract setup. A polynomial algorithm is proposed to design filter banks with filters hav ing assigned zeros and a characterization of all solutions having the same zeros in terms of a free, even, causal, stable and rational transfer function is obtained. A generalization of Daubechies design of orthogonal filter banks is given. The free parameter can be used to improve the filter bank design and the design of mcorresponding orthogonal or biorthogonal wavelets. The results also find an ap plication in examining the robustness of regularity of minimal length compactly supported wavelets with respect to perturbation of filter zeros at 1 and -1.