The Robust shortest path problem with interval data uncertainties
Aralık sayılar belirsizliğinde en kısa yol problemi
- Tez No: 112588
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA Ç. PINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: En Kısa Yol Problemi, Yönlü Döngüsüz Çizgeler, Katmanlı Çizgeler, Aralık Sayılar, Dayanıklı Eniyileme iv, Shortest Path Problem, Directed Acyclic Graphs, Layered Graphs, Interval Data, Robust Optimization m
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET ARALIK SAYILAR BELİRSİZLİĞİNDE EN KISA YOL PROBLEMİ Abdullah Sıddık Karaman Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Mustafa Ç. Pınar Temmuz, 2001 Bu çalışmada, verileri aralık sayılarla ifade edilen yönlü çevrimsiz çizgelerde en kısa yol problemi incelenmiştir. Veriler belirsiz okluğu için amaç dayanıklı çözümler üretmektir. Dayanıklılık ölçütü olarak enfazlayı enazlama ve enfazla kaybı enazlama kullanılmıştır. Bu kriterler kullanılarak her veriye göre iyi sonuç veren yollar tanımlanmış ve bunları bulan karışık tamsayı programlama formülasyonları verilmiştir. Arklar, verilere bağlı olarak, hangilerinin en kısa yol üzerinde olup olamayacağına göre sınıflandırılmıştır ve bu sınıflandırmanın dayanıklı yol problemleri için bir ön işlem olduğu gösterilmiştir. Hesaplama sonuçları bu ön işlemin dayanıklı yol problemlerinin çözümü kolaylaştırdığı tezimizi destekler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROBUST SHORTEST PATH PROBLEM WITH INTERVAL DATA UNCERTAINTIES Abdullah Sıddık Karaman M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Mustafa Ç. Pmar July, 2001 In this study, we investigate the well-known shortest path problem on directed acyclic graphs under arc length uncertainties. We structure data uncertainty by taking the arc lengths as interval ranges. In order to handle uncertainty in the decision making process, we believe that a robustness approach is appropriate to use. The robustness criteria we used are the minimax (absolute robustness) criterion and the minimax regret (relative robustness) criterion. Under these criteria, we define and identify paths which perform satisfactorily under any likely input data and give mixed integer programming formulation to find them. In order to simplify decision making, we classify arcs based on the realization of the input data. We show that knowing which arcs are always on shortest paths and which arcs are never on shortest paths we can preprocess a graph for robust path problems. Computational results support our claim that the preprocessing of graphs helps us significantly in solving the robust path problems.