Scheduling with tool changes to minimize total completion time under controllable machining conditions
Değişken imalat koşulları altında kesici uç durumunda toplam işbitim zamanı enazlama
- Tez No: 112587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, İş Bitim Zamanı, Kesici Uç İşletim Sistemi, İmalat Koşulları, Değişken İşlem Zamanı, Sezgisel Yöntemler, Scheduling, Total Completion Time, Tool Management, Machin ing Conditions, Controllable Processing Time, Heuristics
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Özet DEĞİŞKEN İMALAT KOŞULLARI ALTINDA KESİCİ UÇ DEĞİŞİMİ DURUMUNDA TOPLAM İŞ BİTİM ZAMANINI ENAZLAMA Rabia Köylü Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. M. Selim Aktürk Eylül 2001 Literatürde çizelgeleme modelleri kesici uç mevcudiyetsizliğini düşünmemiştir. Kesici uç işletim sistemi literatürü de uç değişimini parça sırasına bağlı olarak kesici uç yükleme problemi adı altında ayrıca ele alır. Aslında üretim koşullarında kesici uçlar daha çok, aşınmaya bağlı olarak değiştirilir. Kesici uç işletim sistemi üzerine önerilen çalışmalarda, imalat koşulları (kesme hızı, besleme oranı) sabit girdi olarak ele alınmıştır. Aslında imalat koşullarını değiştirerek işleme zamanını ve kesici ucun ömrünü değiştirmek mümkündür. Ancak imalat koşullarının üretim zamanı ve uç kullanım oranı üzerindeki etkisi ters yöndedir. Uç kullanımlarını artırmak daha çok uç değişimine sebep olur. Üretim zamanları ve uç değişim sayısı amaç fonksiyonunun iki öğesidir ve birini azaltan imalat koşulları diğerini arttırmaktadır. Bu yüzden toplam iş bitim zamanını en azlayacak imalat koşulları seçilmelidir. Bu çalışmada her iş için imalat koşullarının saptanması ve işlerin çizelgelenmesi problemlerini birlikte çözecek bazı hızlı sezgisel algoritmalar ve yerel tarama algoritmaları geliştirilmiş ve bu algoritmaların performansları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract SCHEDULING WITH TOOL CHANGES TO MINIMIZE TOTAL COMPLETION TIME UNDER CONTROLLABLE MACHINING CONDITIONS Rabia Köylü M. S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Selim Aktürk September 2001 In the literature, scheduling models ignore the unavailability of the cutting tools. Tool management literature considers tool loading problem when tools change due to part mix. In practice, tools are changed more often due to tool wear. The studies on tool management issues consider machining conditions as constant values. In fact, it is possible to change the processing time and tool usage rate of a job by changing the machining conditions. However, the machining conditions, such as cutting speed and feed rate effect the processing time and usage rate of the tool in opposite directions. Increasing the usage rates of jobs will lead to an increase in number of tool switches. Processing times and number of tool switches are two components of our objective function. This two-side effect creates a trade off between processing time and tool usage rate. Therefore machining conditions should be selected appropriately in order to minimize the total completion time. We proposed a set of single-pass dispatching rules and a local search algorithm to determine the machine conditions for each job and to schedule them on a single CNC machine simultaneously to minimize the total completion time.