On-line new event detection and tracking in a multi-resource environment
Çok kanallı kaynak ortamında çevrim içi yeni olay belirleme ve takibi
  1. Tez No: 112593
  2. Yazar: HAKAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTAY GÜVENİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Olay belirleme, olay takibi, bilgi erişimi. iv, Event detection, event tracking, information retrieval. in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET ÇOK KANALLI KAYNAK ORTAMINDA ÇEVRİMİÇİ YENİ OLAY BELİRLEME VE TAKİBİ Hakan Kurt Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Altay Güvenir Eylül, 2001 Elektronik ortamdaki bilgi miktarı arttıkça bilgiye olan ihtiyaç da artmak tadır. Bugün, bir kişinin bütün bigi kaynaklarını takip etmesi ve yeni olaylari olabildiğince kısa zamanda bulması hemen hemen imkansızdır. Bu tezde, bir den fazla haber kaynağından otomatik olarak yeni olayları belirleyen ve olaylar geliştikçe onları anında takibe başlayan, çevrimiçi yeni olay belirleme ve takip sis temi sunuyoruz. Olay belirleme yaklaşımının çevrimiçi versiyonunu uyguladığımız için, haber metni hakkındaki yenilik kararı bir sonraki haber işleme alınmadan yapılmaktadır. Ayrıca, destek eşiği olarak adlandırdığımız, belirleme işleminde, bilgi verici ve bir seferlik haberler tarafından sebep olunan yeni olay alarmlarının sayısını azaltmak maksadıyla kullanılan yeni bir eşiği de tanıtıyoruz. Destek eşiği, haber kaynaklarının ağırlığını ayarlamak için de kullanılabilir. Takip etme safhasını, denetlemesiz öğrenme metodu şeklinde uyguladık, yani belirlenen olay lar bir olayın ilk haberini kullanarak otomatik olarak takip edilir. Olaylar zaman geçtikçe geliştiği için, takip etme sisteminin performansını arttırmak maksadıyla, bir denetlemesiz adaptasyon yöntemi takip sistemini tekrar eğitmek için kullanılır. Adaptasyon tahmin edilen dokümanların eğitim işlemine eklenmesiyle sağlanır. Toplanan haberlerin incelenmesinden, bir haber metninin birden fazla olaydan bahsedebileceği sonucuna vardık. Bu sebeple, takip sistemi bir haber metnini birden fazla olayla ilişkilendirecek şekilde uygulandı. Çevrimiçi yeni olay belir leme ve takip sistemi, Internet 'te mevcut olan, Reuters haber kaynağında teste dildi. Kullandığımız Reuters haber kaynağı dört bağımsız haber kaynağını içerir ve haberleri Türkçe'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON-LINE NEW EVENT DETECTION AND TRACKING IN A MULTI-RESOURCE ENVIRONMENT Hakan Kurt M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Altay Güvenir September, 2001 As the amount of electronically available information resources increase, the need for information also increases. Today, it is almost impossible for a person to keep track all the information resources and find new events as soon as possible. In this thesis, we present an on-line new event detection and tracking system, which automatically detects new events from multiple news resources and immediately start tracking events as they evolve. Since we implemented the on-line version of event detection approach, the novelty decision about a news story is done be fore processing the next one. We also present a new threshold, called support threshold, used in detection process to decrease the number of new event alarms, that are caused by informative and one-time-only news. The support threshold can be used to tune the weights of news resources. We implemented the tracking phase as an unsupervised learning process, that is, detected events are automati cally tracked by training the system using the first news story of an event. Since events evolve over time, an unsupervised adaptation is used to retrain the track ing system in order to increase the tracking system performance. Adaptation is achieved by adding predicted documents to the training process. From the corpus observations, we conclude that one news story can be associated to more than one event. For this reason, the tracking system can relate a news story to more than one event. The on-line new event detection and tracking system has been tested on the Reuters news feed, available on the Internet. The Reuters news feed, that we used, comprises four independent news resources. The news stories are in Turkish.