Multimedya uygulamalarında ISDN teknolojisinin kullanımı
The Use of ISDN technology in the multimedia applications
- Tez No: 112670
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR SAMİ TEZEKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tümleşik Hizmetler Sayısal Şebekesi, Multimedya, Haberleşme Teknolojisi, Integrated Services Digital Network, Multimedia, Communication Technology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İletişimde multimedya verilerinin kullanımının hızla yaygınlaşması sayısal veri iletimine yönelik istekleri önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu beklentileri karşılayacak her yeni hizmet için farklı cihazlar, farklı ilave fiziksel bağlantılar, protokoller ve ağ özellikleri gerekmektedir. Bu noktada ISDN bu problemleri mevcut haberleşme ağma tek tip kablo ve erişim protokolü uygulayarak çözmektedir. Bu çalışmada; ses, veri, görüntü, resimler gibi servisleri ve uygulamaları birleştirmek amacıyla tasarlanmış olan ISDN teknolojisi çeşitli açılardan incelenmiştir. Mevcut iletim teknolojileri karşılaştırılarak multimedya verilerin iletilmesindeki çeşitli problemleri çözmek için iyi bir standart olan ISDN'e geçişin sebepleri araştırılmış ve ISDN'in kullanılabilmesi için gerekli olan teçhizatlar üzerinde çalışma yapılmıştır. ISDN' in verileri iletirken kullandığı kanal türleri ve ISDN1 in sunduğu hizmet çeşitleri üzerinde durularak, ISDN' de kullanılan fonksiyonel birimler ve bunların bağlantı uygulamaları açıklanmıştır. Son olarak, ISDN teknolojisi ile gerçekleştirilen çeşitli multimedya uygulamaları ve bu uygulamaların üstünlükleri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Widespread usage of multimedia data in communication increases the demand on digital data transmission significantly. Different devices, additional physical connections, protocols and network properties are required for new services to meet these expectations. At this point, it can be said that ISDN solves these problems applying a unique type cable and access protocol to the existing network. In this study, the ISDN technology designed to combine the services like audio, video, data and images has been studied from various aspects. The reason fo choosing ISDN a perfect standart to solve various problems in transmitting multimedia data, has been studied by comparing the existing transmission technologies and the equipment necessary to enable the use of ISDN has been researched. The channel types used by ISDN in data transmission and the variety of services provided by ISDN are investigated, and the functional units used in ISDN and connection applications of them are explained. Finally, different multimedia applications carried out using ISDN technologies and the superiorities of these applications has been tried to explain.