Kromosferik aktif yıldızlarda renk ve parlaklık değişimi
The Colour and brightness variation on chromospherically active stars
- Tez No: 112685
- Danışmanlar: PROF.DR. CAFER İBANOĞLU, PROF.DR. SERDAR EVREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: soğuk yıldızlar, güneş benzeri aktivite, leke, fakula, cool stars, solar like activity, spot, faculae
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
V ÖZET KROMOSFERİK AKTİF YILDIZLARDA RENK VE PARLAKLIK DEĞİŞİMİ TAŞ,Günay Doktora Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Serdar EVREN Nisan 2001, 127 sayfa Bu tezde RS CVn türü örten çift MM Her ile tutulma göstermeyen II Peg'in kısa ve uzun dönemli ışık ve renk değişimleri incelenmiş ve birbirleriyle karşdaştırılmıştır. 1996-1999 yıllan arasında yapılan fotometrik gözlemlerden elde edilen gözlem verileri, önceki çalışmalarda yayınlanmış, gözlem verileri ile birleştirilerek bu sistemler üzerindeki aktivite yapılarının davranışı incelenmiştir. İki sistem 1999 yılında fotometrik ve tayfsal olarak eşzamanlı gözlenmiştir. MM Her ve II Peg sistemlerinin hem kısa hem de uzun dönemli ışık ve renk değişimlerinin birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. MM Her'in ışık değişimiyle B-V renk değişiminin zıt yönlü, II Peg'in aynı yönlü olduğu görülmüştür. Bu iki sistemden ilkinde fakula gibi fotosfere göre daha sıcak ve parlak yapıların, ötekinde ise soğuk yıldız lekelerinin daha baskın aktivite yapılan olduğu önerilmiştir. Işık değişimlerinde görülen dalga benzeri bozulmanın minimum evrelerinin yıllara göre değişimi incelenmiş ve MM Her'in biri daha aktif diğeri daha az aktif olan ve her ikisi de ~ 6 yıllık göç dönemine sahip iki aktif boylamının olduğu bulunmuştur. II Peg'de ise ~ 9 yıl ömrü olan ve bu sürenin ilk yansında daha aktif ikinci yansında daha az aktif olan aktif iki boylamının olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aktif boylamlardan biri çok aktifken öteki daha az aktif olmaktadır. Bu iki sistemin Ha çizgi tayfında gözlenen özelliklerinin de birbirinden farklı olduğu gösterilmiştir. MM Her'de Ha aktivitesi kendini salma artığı şeklinde gösterirken, II Peg'de doğrudan salma görülmüştür. Bu salma kesitlerinden hesaplanan eşdeğer genişlik değerlerinin değişimi, ışık değişimi ile karşılaştırılmış, fotosferde farklı davranışların tayfsal olarak da kendini gösterdiği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE COLOUR AND BRIGHTNESS VARIATION ON CHROMOSPHERICALLY ACTIVE STARS TAŞ, Günay Ph.D. Thesis, Department of Astronomy and Space Sciences Supervisor: Prof. Dr. Serdar EVREN April 2001, 127 pages In this thesis, the short-term and the long-term light and colour variations of the two RS CVn type binaries MM Her (eclipsing binary) and II Peg (non-eclipsing binary) have been investigated and compared to one another. The observational data obtained through 1996-1999 have been combined with the old published data to investigate the behaviour of the activity structures located on the systems. Bom systems have been observed simultaneously photometrically and spectroscopially in 1999. The short and the long-term light and colour variations of MM Her and II Peg have been found to have different properties. For MM Her, it was found that the light and B-V colour variations are in anti phase, while for II Peg they are in phase. la this work it is proposed that for MM Her structures such as faculae are prominent while for II Peg cooler star spots are the permenant activity structures. The minima of the wave-like distortion have been plotted versus years and it was seen that for MM Her there are two active longitudes which has ~ 6-year migration period, one is more active than the other. For II Peg it was found that there are two active longitudes which have ~9-year lifetime and they were more active in the first half of that period than the second half. While one of the active longitudes is more active, the other seems to be less active. The properties observed in the Ha spectra of the both systems have been demonstrated to be different from one another. For MM Her, the Ha activity manifests itself as an emission excess, while for II Peg it was only an emission. The variation of the equivalent widths calculated from those emission profiles have been compared with the light variation and it was proved that the different behaviours on the photosphere also manifest themselves spectroscopically.