Triticum durum x triticum dicoccoides'in F3 ve F4 generasyonlarına ait melez popülasyonlarındaki bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar
The Researches on determination of grain yield and some quality traits in F3 and F4 generations of triticum durum x triticum dicoccoides crosses
  1. Tez No: 112684
  2. Yazar: AHMET İNCESU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER TOSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yabani buğday, Triticum dicoccoides, makarnalık buğday, Triticum durum, Triticum durum, Triticum dicoccoides, single array
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
V ÖZET Triticum durum x Triticum dicoccoides'va$$ VE F4 GENERASYONLARINA AİT MELEZ POPULASYONLARINDAKİ BAZI VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR İNCESU, Ahmet Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muzaffer TOSUN Mayıs 2001, sayfa 120 Yüksek tane protein oranına sahip bulunan yabani tetraploid buğday (T.dicoccoides) ile beş adet ticari makarnalık buğday çeşitleri arasında gerçekleştirilen melezleme çalışmasındaki, F3 ve F4 generasyonları Bornova ve Menemen lokasyonlarmda yetiştirilerek bazı agronomik ve kalite özelliklerinin kalıtımı tek dizi analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bitki boyu, başak boyu, üst boğum arası uzunluğu, kın uzunluğu, tane protein oram ve sedimentasyon oranı özellikleri T.dicoccoides' de daha yüksek iken, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başak tane verimi, bayrak yaprak eni, bayrak yaprak boyu ve bin tane ağırlığı özellikleri ticari makarnalık buğday çeşitlerinde daha yüksektir. Bu özelliklerin hepsi kısmen veya tamamen melezlere yansımış olup, bayrak yaprak boyu, kın uzunluğu ve sedimentasyon oranı bakımındanVI heterosisler gözlenmiştir. Aynı zamanda, bitki boyu, başak boyu, üst boğum arası uzunluğu ve bayrak yaprak boyu özelliklerinin çevre koşullarından fazla etkilendiği de saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda T. dicoccoides' den yüksek tane protein oranının aktanlabilmesinin mümkün olabileceği, ancak renk, irmik verimi gibi bazı teknolojik özelliklerin de dikkate alınarak, melezleme ve seleksiyon yoluyla uygun genotiplerin geliştirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT THE RESEARCHES ON DETERMINATION OF GRAIN YIELD and SOME QUALITY TRAITS IN F3 and F4 GENERATIONS OF Triticum durum x Triticum dicoccoides CROSSES İNCESU, Ahmet Thesis Ph.D Field Crops Department Supervisar: Prog.Dr.Muzaffer TOSUN May 2001, 120 pages The inheritance of some agronomic and quality traits were studied by the analysis of single array in F3 and F4 generations of crosses between wild tetraploid wheat (Triticum dicoccoides Korn.) with high grain protein content and five durum cultivars at locations of Bornova and Menemen, Izmir. Some traits such as plant height, spike length, intertopnode length, grain protein percentage and sedimentation value were found to be higher in T. dicoccoides while durum cultivars had higher the number of spikelets per spike, grain number per spike, grain yield per spike, flag leaf width, flag leaf length and thousand seed weight than those of T. dicoccoides. All of these traits partially or fully reflected to the crosses and heterosis for flag leaf length, sheath length and sedimentation were observed. Also, it was determined that plant height, spike length,vııı intertopnode length and flag leaf length were largely influenced by the environmental conditions. The results from this study implied that it might be possible high grain protein to be transferred from T.dicoccoides. However, desirable genotypes can be developed by selection considering other technological traits (as colour, semolina yield).