Küçük moleküllü peptidlerin teknesyum-99m perteknetat (99mTcO4)- ile işaretlenmesi nükleer tıp'ta kullanılabilirliğinin incelenmesi
Labelling of small peptides with technetium-99m pertechnetate (99mTcO4)- and investigation of it's radiopharmaceutical potential in nuclear medicine
- Tez No: 112687
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Technetium-99m, Peptide, Gly-Gly-1-Alanine, Gly-1- Leucine amide, Gamma Camera, Biodistribution, Sterile infection
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
90'lı yılların başından itibaren tümör ve enfeksiyon görüntülemede küçük moleküllü peptidlerin çeşitli radyonüklidlerle işaretlenmesi önem kazanarak üzerlerinde yoğun araştırmalar yapılan bir alan olmuştur. Monoklonal Antibody'lerin (Mab) ve fragmanlarının (Fab, Fab2) Teknesyum-99m (99mTc) ile işaretlenerek tümör ve enfeksiyon görüntülemelerinde kullanımı son 10 yıldır biliniyorsa da hedef organlarda akümülasyon ve kan klirens hızları sınırlıdır. Günümüzde, klinisyenler tarafından teşhis aşamasında bu iki önemli özellik açısından daha elverişli ajanlara yönelik ihtiyaç belirgin bir şekilde ifade edilmektedir. İşaretli küçük peptidlerle, bilinen tüm ajanlara göre daha iyi hedef seçimli akümülasyon davranışı, hızlı klirens, yüksek doğrulukta kaliteli görüntüler elde edilmesi mümkün olabilmektedir. Ege Üniversitesi Nükleer Tıp kliniği pratiğinde Mab'lerin 99mTc ile işaretlenmesi konusunda iyi bir radyokimyasal işaretleme ve görüntüleme bilgi birikimi oluştuğu için tez çalışmamıza 99mTc ile işaretlenmesi mümkün olabilecek, tümör veya enfeksiyon görüntüleme potansiyeli taşıyan küçük moleküllü peptidler konu olmuştur. Bu amaçla 7 farklı (6 tane -NH ve bir tane - NHSH yan zincirli) peptid (Gly-1-Hystidine, Gly-1-Methione, Gly-1- Tyrosine, Gly-Gly-1-Alanine, Gly-1-leucine amide, Gly-1-Glutamic acid, Gly-1-Gly amide pozitif kontrol için ise Tetraglycyn, (Gly-Gly-Gly-Gly 8. peptid olarak çalışılmıştır) seçilerek her peptid için direkt işaretleme yöntemi ile 99mTc işaretleme deneyleri yapılmıştır. Peptidlerden iki tanesi (Gly-Gly-1-Alanine (GGA) ve Gly-1-leucine amide(GLA)) USP (United States Pharmacopoeia) kriterlerince kabul edilebilir düzeylere yakın bir verimle işaretlenmiştir. Tüm bu işaretleme çalışmalarında kalite kontrollerIV ters fazlı HPLC analiz yöntemiyle Beckman-Gold Radyo-HPLC sistemi ile gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu peptidlerin (GGA ve GLA) gama kamera görüntüleme sistemiyle tavşandaki radyofarmasötik dağılımı ve organ tutulum özellikleri incelenmiş; ayrıca GGA için hayvan biyodağılım, yine GGA ve GLA için ise steril enflamasyon oluşturulmuş fare modeli üzerinde enflamasyon görüntüleme çalışmaları yapılmıştır. Küçük moleküllü peptidler için geliştirilmiş direkt radyoaktif işaretleme yöntemiyle ters fazlı Radyo-HPLC analiz sisteminde (Beckman-Gold system)“Tc-GGA ve 99mTc-GLA radyokompleksleri için tutulma zamanı (retention time) ve işaretleme verimi (% bağlanma) sırasıyla 12. ve 17.5. dakikalarda; % 78.98 ve % 71.90 olarak bulunmuştur. Yukarıda adı verilen iki peptid haricindeki diğer peptidleri direkt işaretleme yöntemiyle yeterli olabilecek bir verimle radyoaktif olarak işaretlemek mümkün olamamıştır. Gama kamerada (Toshiba GCA602A) yapılan görüntüleme çalışmaları ile kabul edilebilir verimle işaretlenen her iki peptid de heyecan verici bir şekilde hızlı kan klirensi ve böbrekler üzerinden atılım dinamiği göstermiştir. ”“”Tc-GGA radyopeptid kompleksi ile intra venöz (z.v.) verilişin hemen ilk 30 dakikasında dinamik böbrek görüntüleme, geç imajlama yapılarak da statik böbrek sintigramları elde edilebileceği; 99mTc-GLA radyopeptid kompleksinin ise özellikle çok temiz dinamik böbrek görüntüleme ve enfeksiyon çalışmalarında olumlu sayılabilecek sonuçların elde edilebilmesinde ümit verici davrandığı ilk imajlar ve renogram eğrilerine dayanarak söylenebilir. Tavşan üzerinde yapılan biyodağılım çalışmasında, hayvan sakrifiye edilerek radyopeptid tutulumu açısından en önemli organ ve vücut sıvıları örneklenip (önce kolimasyonlu ve kolimasyonsuz olarakgama kamera sayım sistemiyle) Tennelec marka NaI(Tl) kristalli kuyu tipi dedektör sisteminde sayılmış ve böbreklerin tüm vücut organlarına göre farkedilir düzeyde aktivite tuttuğu, verilen radyopeptidin çok büyük oranda idrarla atıldığı saptanmıştır. Aynı işaretli radyopeptidlerle kolit yaratılmış fare modeliyle yapılan enfeksiyon görüntüleme çalışmasında 99mTc-GLA'mn daha uygun olduğuna yönelik sintigramlar elde edilmiştir. Anahtar kelimeler Technetium-99m, peptid, gama kamera, Gly- Gly-1-Alanine, Gly-1-leucine amide, biyodağılım, Steril enfeksiyon
Özet (Çeviri)
Recently, labeling of small (molecule) peptides with radionuclides, which can be used in tumor and infection imaging, has gained enormous importance and become a very intensive research area. Although Technetium-99m (99mTc) labeled Monoclonal Antibody (Mab) and their fragments (Fab, Fab2) have been known and used for tumor and infection imaging for the last 10 years, their blood clearance and target organ accumulation rates are limited. In the diagnosis phase, the need for the agents with better blood clearance and target organ accumulation rates has been indicated by the clinicians. It is possible to obtain quality imaging with high accuracy, better target specific accumulation behavior and rapid clearance with radiolabelled small peptides compared to all other known agents. The reason that the subject of this thesis was chosen as“small molecule peptides that have a potential for tumor-infection imaging when they are radiolabeled with 99mjc”is due to the fact that Ege University Nuclear Medicine clinic has had a good background knowledge and experience in the area of radiolabeling of Mab's with“Tc and their use in imaging. For this, seven different (six of them with -NH and one of them with -NHSH side chain) peptides (Gly-1-Hystidine, Gly-1-Methionine, Gly-1-Tyrosine, Gly-Gly-1-Alanine, Gly-1-leucine amide, Gly-1-Glutamic acid, Gly-1-Gly-amide) and for the positive control, tetraglycin (Gly-Gly-Gly-Gly) was chosen and for each of them, ”Tc labeling studies has been performed using direct methods. Among these peptides, two of them (Gly-Gly-1- Alanine and Gly-1-leucyl amide) was labeled with a yield that is close to the USP acceptance criteria's. In all these labeling studies, quality control has been performed by reversephase HPLC analysis method with the use of a Beckman-Gold R-HPLC system. Latter on, radiopharmaceutic distribution and organ retention time characteristics of these peptides (GGA and GLA) on rabbits were studied by using gamma camera imaging technique. Also, animal biodistribution with GGA and inflammation imaging studies with GLA on mouse models with sterile inflammation have been performed. In direct radiolabeling method developed for the small molecule peptides, retention times and labeling yields for“”Tc-GGA and“Tc- GLA radio-complexes were 78.98 % at 12 minute and 71.90 % at 17.5 minutes, respectively in reverse phase Radio-HPLC analysis system (Beckman-Gold system ). For the rest of the five peptides, direct labeling methods were unsuccessful to produce a radiolabeled peptide that has an acceptable yield in terms of the radiopharmaceutic quality. Toshiba GCA602A gamma camera imaging studies have indicated that both of the peptides (GGA and GLA) have demonstrated remarkable rapid blood clearance and dynamic discharge through kidneys. It is possible to say that based on the initial images and renogram data, with ”“”Tc-GGA radio-peptide complex and /.v., dynamic kidney imaging can be obtained right after 30 minutes of the application and static kidney scintigrams can be taken by performing late imaging. On the other hand,“”"Tc-GLA complex may have a potential use especially for very clear dynamic kidney and infection imaging studies. In biodistribution studies on rabbits, in terms of radio-peptide retention, the most important organ and body fluid samples were taken and then counted (first with collimated and then with non-collimatedgamma camera counting system) with Tennelec well type detector system. When compared to the other body organs, it was observed that kidneys showed the most active retention and the most of the applied radio-peptide were thrown out through urine. Also, in the infection imaging studies on mouse models with colitis using the same radiolabeled peptides, 99mTc-GLA proved to be more appropriate as indicated by the scintigrams.