Büyük Menderes havzası koşullarında sanayi biberinde farklı sulama aralığı ve sulama düzeyinin verim ve kalite üzerine etkileri
Effect of different irrigation levels and intervals on yield and quality of processing pepper in Büyük Menderes basin
- Tez No: 112688
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜER ANAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sanayi biberi, sulama aralığı, sulama düzeyi, sulama programı, kalite parametreleri, su-verim ilişkisi faktörü, Processing peppers, irrigation intervals, irrigation level, irrigation scheduling, quality parameters, yield response factor
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 1999 ve 2000 yıllarında yürütülen bu çalışmada, sanayi biberinde farklı sulama aralığı ve su düzeylerinin meyve verimi ile bazı kalite özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma üç tekerrürlü ve iki faktörlü tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Denemelerde 4, 8, 12 ve 16 günde bir olmak üzere dört sulama aralığı ile her sulamada bitki etkili kök derinliğindeki eksik nemin % 25, % 50, % 75, % 100 ve % 125'inin karşılandığı beş su düzeyi olmak üzere toplam 20 sulama konusu incelenmiştir. Sonuçta, her iki yılda da sulama aralığı ve su düzeylerinin meyve verimini etkilediği, en yüksek verimin 12 gün sulama aralığında ve % 100 sulama suyu alan S14 konusundan (3656,5 kg/da - 4759,2 kg/da) eldeVI edildiği saptanmıştır. Önerilen Su konusuna, her iki yılda da toplam 7'şer sulama ile sırasıyla 514,0 mm-625,0 mm sulama suyu uygulanmış ve bu konudan yine her iki yılda da sırasıyla 625,0 mm-732,4 mm'lik mevsimlik bitki su tüketimi hesaplanmıştır. En düşük meyve verimi ise, 4 gün sulama aralığında yer alan ve % 25 oranında sulama suyu alan Sı konusundan (2525,9 kg/da-2420,6 kg/da) elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen kalite özellikleri kullanılarak yapılan varyans analizi sonuçlarına göre, gerek sulama arağının gerekse su düzeyinin, her iki yılda da meyve boyuna, meyve ağırlığına ve suda çözünebilir kuru madde (briks) miktarına etkisinin önemli olduğu, meyve et kalınlığına, pH ve meyve rengine etkisinin ise önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effect of different irrigation intervals and levels on yield and some quality paremeters of processing pepper, in the Research and Application Farm of Faculty of Agriculture at Adnan Menderes University during the years of 1999 and 2000, Experiment was set up out in randomized plot design with two factors and three replications. In the trials, totaly twenty irrigation treatments comprised of four irrigation intervals (once in 4, 8, 12 or 16 days) and five irrigation levels (25 %, 50 %, 75 %, 100 % or % 125) were investigated. The results revealed that irrigation intervals and levels affected the fruit yield and the highest fruit yields were obtained as 3656,5 kg/da-VIII 4759, 2 kg/da, at full irrigation level of 100 % of control plot and in 12 days of intervals. The amounts of applied irrigation water ranged between 514,0 mm and 625,0 mm in 1999 and 2000 respectively. Seasonal water consumption values ranged between 625,0 mm-732,4 mm in full irrigation treatment. The lowest fruit yields were obtained as 2525,9 kg/da and 2420,6 kg/da when irrigation water level of 25 % of control plot and in 4 days interval. irrigation intervals and the amount of irrigation water applied were both affected the fruit height, fruit weight and total soluble solids (brix). On the otherhand, fruit skin thickness, pH and fruit color (a/b) were not significantly affected by the treatments.