Minimum maliyetli dönüşümlü ağ akışı probleminin bir sınıfı için uç noktalar ve optimal çözüm
Extreme points and optimal solution for a class of minimum cost circularization network flow problems
  1. Tez No: 112708
  2. Yazar: SÜLEYMAN ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ Akışı, Dönüşümlü Ağ Akışı, Dağıtım Problemi, Tümler Problem, Network Flow, Circularization Network Flow, Transportation Problem, Complementary Problem
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET MİNİMUM MALİYETLİ DÖNÜŞÜMLÜ AĞ AKIŞI PROBLEMLERİNİN BİR SINIFI İÇİN UÇ NOKTALAR VE OPTIMAL ÇÖZÜM ŞAFAK, Süleyman Doktora Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hamza BULUT Temmuz 2001, 72 sayfa Minimum maliyetli dönüşümlü ağ akışı problemleri, ağ akışı problemlerinin özel bir sınıfını oluşturur ve ağ akışı-doğrusal programlama ilişkisi ile çözülebilir. Bu çalışmada, m çıkışlı ve n varışlı bir dağıtım problemi, m+n+2 noktalı ve (/w+l)(«+l) ayrıtlı dönüşümlü bir ağ akışı problemi olarak ele alınmış ve problemin katsayılar matrisinin genelleştirilmiş tersi, tekil değer ayrışım özellikleri ve tümler özellikleri kullanılarak uç noktaları ve optimal çözümü incelenmiştir. Dağılım probleminin dönüşümlü bir ağ akışı problemi olarak formülasyonu ve eşdeğer formülasyonları sonucunda, problemlerin ortak cebirsel özellikler taşıdığı görülmüştür. Dağıtım probleminin bir doğrusal tümler problem olarak incelenmesi de, problemin K+K matrisinin Ky alt matrislerine bağlı olarak çözülebileceğini ortaya koymuştur. Burada K*, K matrisinin genelleştirilmiş tersidir. Bu sonuçlarla, problemin optimallik koşulunun ve sunum-istem vektörünün, Kij alt matrisleri cinsinden hesaplanabileceği ve eşdeğer problemlerin tümünün Jm ve Jn matrislerinin özdeğer ve özvektörlerine bağlı olarak çözülebileceği görülmüştür. Burada Jm, tüm elemanları 1 olan m*m matristir.
Özet (Çeviri)
v SUMMARY EXTREME POINTS AND OPTIMAL SOLUTION FOR A CLASS OF MINIMUM COST CIRCULARIZATION NETWORK FLOW PROBLEMS ŞAFAK, Süleyman PhD in Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Hamza BULUT July 2001, 72 pages The circularization network flow problems with minimum cost represent a special class of the network flow problems. These problems can be formulated as a linear programming problem and solved by use of the basic properties of the network flow and linear programming. In this study, the transportation problem with m sources and n destinations is considered as a circularization network flow problem with m+n+2 nodes and (m+l)(»+l) arcs, and extreme points and optimal solution of the problem are investigated by use of the properties of the generalized inverse of a matrix, singular value decomposition and linear complementary problem. It is then shown that the problem and its equivalent problems have common algebraic characterizations. The investigation of the transportation problem as a linear complementary problem is also found out that the problem can be solved in terms of the submatrices Kij of the matrix K+K, where K+ is the generalized inverse of K. Thus it is seen that optimality condition and supply-demand vectors of the problem can be calculated in terms of the submatrices Kij, and the problem and its equivalent problems can be solved in terms of the eigenvalues and eigenvectors of the matrices Jm and Jn, where Jm is an mxm matrix whose elements are all 1.