Cyanobacterium synechocystis PCC 6803'de orf genlerinin rolünün aydınlatılması
Clarifying the significance of orf genes in cyanobacterium synechocystis PCC 6803
  1. Tez No: 112707
  2. Yazar: SİMİN ULAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: S.6803, orf 62, deletion-inactivation mutasyon
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET CYANOBACTERIUM SYNECHOCYSTIS PCC 6803'DE ORF GENLERİNİN ROLÜNÜN AYDINLATILMASI ULAŞ, Simin Doktora Tezi, Biyoteknoloji An ab ilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail Türkan 18 Nisan 2001, 47 sayfa orf 62, 62 amino asit residüsünden oluşan bir hidrofobik proteini kodlamaktadır. Proteinin hidrofobisiti analizi bunun membrana bağlantılı iki bölgesi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Synechocystis 6803'ün orf 62 gen ürününe homolog olan proteinler, bugüne kadar incelenmiş olan tüm fotosentetik organizmalarda bulunmuştur. Bilinen tüm orf 62 dizileri birbirlerine büyük oranda benzerlik göstermektedirler. Bu çalışmada amacımız yaygın olarak kullanılan model organizma Synechocystis 6803 de orf 62 geninin hücresel rolünü belirlemektir. Bu amaçla iki tip orf 62 mutantı (deletion, inactivation) yapılmıştır. Mutantlann ve wild type'm tilakoid polipeptidleri ve transkriptleri Western ve Northern blotting yöntemleri ile incelenmiştir. Sonuçlar mutantlarda fotosentetik polipeptidlerin ve tarnskriptlerin miktarının değişmediğini ortaya çıkarmıştır. Ancak solunumun ve oksijen evolüsyonunun mutantlarda wild type' a göre daha hızlı buna karşın büyüme hızının genellikle daha yavaş olduğu saptanmıştır. Bu durumda orf 52'nin fotosentez zincirinde elektron akışını kontrol eden düzenleyici bir gen olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
örf 62 encodes a hydrophobic protein with 62 amino acid residues. Hydrophobicity analysis of the protein points to two membrane-spanning regions. Proteins homologous to the örf 62 gene product of Synechocystis 6803 are found e.g. in the plastid genomes of ali organisms examined so far. Ali known örf 62 sequences show high degree of similarity to each other. in this study our aim is to reveal the cellular role of örf 62 in the widely used model organism Synechocystis PCC 6803. For this purpose, a deletion mutant as well as an inactivation mutant of örf 62 were constructed.The polypeptide content of the thylakoid membranes and the transcripts of some photosynthetic genes of the mutants compared to wild type were analyzed by Western and Northern blotting. The results showed that amounts of the photosynthetic polypeptides and transcripts are unaltered in mutants. The respiration and the oxygen evolution rates was higher in mutants where the growth rate was generally lower than in wild type. According to these results it can be concluded that, örf 62 might be a regulatory gene which controls electron flow in photosynthetic chain.