İşletme biriminde uygun sulama sisteminin bilgisayar desteğinde seçimi üzerinde bir araştırma
A study on computer-aided selection of appropriate irrigation system for a farm
  1. Tez No: 112714
  2. Yazar: HÜSEYİN YÜRDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN UZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama yöntemleri, tava sulama, karık sulama, yağmurlama sulama, damla sulama, sulama sistemi seçimi, bilgisayar destekli projeleme, Irrigation Systems, trickle (drip) irrigation, sprinkler irrigation, Border Irrigation, Furrow Irrigation, Irrigation system selection, computer aided design
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET İŞLETME BİRİMİNDE UYGUN SULAMA SİSTEMİNİN BİLGİSAYAR DESTEĞİNDE SEÇİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YÜRDEM, Hüseyin Doktora Tezi, Tarım Makinalan Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Erdoğan UZ Nisan 2001, 250 Sayfa Sulamaya açılacak bir işletmede kullanılabilecek değişik sulama yöntemleri ve bu yöntemlere ait değişik sulama sistemleri olabilir. Bu nedenle alternatif sulama yöntemleri arasında işletme şartlarına en uygun olanının belirlenmesi gerekmektedir. Uygun sulama yönteminin belirlenmesinde fiziksel ve sosyal faktörler dikkate alınmalıdır. Bu faktörlere göre belirlenen sulama yöntemlerine uygun sulama sistemlerinin projeleri ortaya konulduktan sonra maliyet analizleri yapılmalı ve işletmenin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak son karar verilmelidir. Çok sayıda faktörün etkili olduğu ve yoğun hesaplamalar gerektiren problemlerin çözümünün, bilgisayar kullanımıyla büyük ölçüde kolaylaşması ve sonuca kısa zamanda ve en az hatayla ulaşılması nedeniyle sulama sisteminin seçiminde de bilgisayardan yararlanılabileceği bir gerçektir. İşletme biriminde uygun sulama sisteminin bilgisayar desteğinde seçimi amaçlanan bu çalışmada; sulama sisteminin seçiminde etkili olan faktörler ve bunların birbirleri ile olan etkileşimlerinin ortaya konulması, bu faktörlerle ilgili veri tabanlarının oluşturulması ve oluşturulan veri tabanlarını kullanarak, işletme birimine uygun sulama sisteminin seçiminde yardımcı olacak bir bilgisayar programının hazırlanması hedeflenmiştir. Bilgisayar programı yardımıyla, bitki türü ve işletme özelliklerine bağlıII olarak olası sulama sistemlerinin projelerini yapmak ve uygun sulama sisteminin seçiminde kullanıcıya yardımcı olmak amaçlanmıştır. Bu amaçla yürütülen çalışma sonunda SUSİST adı verilen bir bilgisayar programı hazırlanmış ve hazırlanan bu bilgisayar programının kullanımına ilişkin bir örnek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT A STUDY ON COMPUTER-AIDED SELECTION OF APPROPRIATE D3RIGATION SYSTEM FOR A FARM YÜRDEM, Hüseyin. Ph.D. Thesis in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan UZ April 2001, 250 Pages There may be different possibilities of irrigation methods and also varying irrigation systems pertaining to these methods for a farmland that could be started to irrigate. Hence, the most suitable method for the farm conditions among the alternatives should be determined. Economical and social factors should also be considered in the determination stage of suitable method. Afterwards financial evaluation sould be carried out and final decision should be made. It is a fact that computers can be used to make the selection procedure easier and shorter in time with a minimum error since many factors affect and numerous calculations are needed in order to accomplish the procedure. The objective of this study was to develop a computer code that enables one to plan and select a suitable irrigation system by considering the factors and their interactions and using a data base. Using the computerIV program, selecting suitable irrigation system for a farm and doing project of possible ones with respect to plant and farm characteristics was also aimed. In this study, a computer program called“SUSİST”was developed and an example from the program is given.