Tahtalı barajı uzun mesafeli koruma alanında arazi kullanım politikası esaslarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on determining land use policies in long distance protection zone of Tahtalı dam
- Tez No: 112715
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İçme suyu havzaları, arazi kullanım politikaları, havza yönetimi, Drinking watershed, land use policies and watershed management
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
II ÖZET TAHTALI BARAJI UZUN MESAFELİ KORUMA ALANINDA ARAZİ KULANIM POLİTİKASI ESASLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KOŞDEMİR AY, Zerrin Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdoğan OKTAY Şubat 2001, 152 sayfa Bu çalışmada İzmir'e içme suyu sağlayacak Tahtalı Barajı'nın uzun mesafeli koruma alanında, arazi kullanımından kaynaklanan sorunlar ve bu sorunları ortadan kaldırabilecek uygun arazi kullanım politikalarının neler olabileceği araştırılmıştır. Tahtalı Barajı, İzmir'e 40 km mesafede önemli bir su kaynağı olması ve başka bir alternatifinin bulunmaması nedeniyle, gelecekte İzmir'in temel içme suyu kaynağı olacaktır. Buna göre havza içinde kirlilik yaratan faaliyetlerin ve niteliklerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından havzadaki her türlü tarımsal faaliyeti belirleyip sınırlandıran bir Tarım Tebliği ve Havza Koruma Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu şekilde havzadaki arazilerin kullanımı belli şartlara bağlanmıştır. Araştırma havzanın 43.835 ha alanını kapsayan uzun mesafeli koruma alanında yürütülmüştür. Yirmi yerleşim biriminde yapılan çalışmada, 126 adet işletmeden yüz yüze görüşme yoluyla veriler derlenmiş ve havzadaki mevcut durum saptanmış, sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Toplum sağlığını doğrudan etkileyen baraj havzalarındaki arazilerin kullanımında planlamanın önemine yer verilmiştir. Ayrıca uygulamada katılımcı yaklaşımın izlenmesi, yönetimin tek bir merkezden ve politik baskılardan uzak tutulmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT A RESEARCH ON DETERMINING LAND USE POLICIES IN LONG DISTANCE PROTECTION ZONE OF TAHTALI DAM AY KOŞDEMİR, Zerrin PhD thesis, in Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan OKTAY February 2000, 1 52 pages The research, problems are resulted from land use in long distance protection zone of Tahtalı Dam which has supply drinking water for İzmir and appropriate land use policies which could be the possible solutions of these problems. Tahtalı Dam will be the main source of drinking water for İzmir, because, it is the unique source which 40 km far from İzmir and there is no alternative. For this reason determining of these activities, which creates pollution and their characteristics, are fairly important. An Agricultural Bulletin and Watershed Protection Regulations, which designated and limited all agricultural facilities, was published by İzmir Water and Sewerage Administration. Therefore, land use in watershed was restricted. This research was carried out it long distance protection zone includes 43.835 ha. In the study, present situation and problems in watershed were determined via 126 questionnaires into five different groups of agricultural managers 20 settling units. The importance of planning in dam watersheds that directly impact public health took place. Additionally it is emphasised that participatory approach should be followed and being far from political pressures is very important.