Samsun ve Sinop illeri içsularının malacostraca (crustacea) faunasının taksonomik ve ekolojik açıdan incelenmesi
Taxonomic and ecologic investigation of malacostraca (crustacea) fauna in the freshwaters of Samsun and Sinop
- Tez No: 112718
- Danışmanlar: PROF.DR. M. RUŞEN USTAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sinop, Samsun, Malacostraca, tatlısu, acısu, Sinop, Samsun, Malacostraca, freshwater, brackish water
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET SAMSUN VE SİNOP İLLERİ İÇSULARININ MALACOSTRACA (CRUSTACEA) FAUNASININ TAKSONOMİK VE EKOLOJİK AÇIDAN İNCELENMESİ AKBULUT, Mehmet Doktora Tezi, Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ruşen USTAOĞLU Bu çalışmada Sinop ve Samsun illeri tatlısu Malacostraca (Crustacea) faunası kalitatif olarak incelenmiştir. Şubat 1999-Ekim 2000 tarihleri arasında Sinop ve Samsun ili içsularında belirlenen 181 istasyondan örnekler toplanmış, istasyonların sıcaklık, tuzluluk, pH, elektriki iletkenlik ve bulanıklıkları tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda, 4 ordo ve 1 1 familyaya ait 19 tür ve 4 alt tür tespit edilmiştir. Bulunan türlerden Limnomysis benedeni Türkiye faunası için yeni kayıttır. Diğer türlerden Palaemon elegans, Palaemon adspersus, Crangon crangon, Carcinus aestuarü, Gammarus komareki, Gammarus uîudagi, Gammarus longipedis, Gammarus balcanicus, Echinogammarus ischnus, Stygobromus ambulans, Orchestia stephenseni, Idotea hectica, Sphaeroma serratum, Paramysis kosswigi verilen lokalitelerde ilk defa tespit edilmişlerdir. Astacus leptodactylus leptodactylus, Potamon ibericum tauricum, Gammarus pulex pulex, Gammarus aequicauda, Niphargus valachicus, Orchestia cavimana, Asellus aquaticus ve Idotea baltica basteri önceden verilen lokalitelerde tekrar tespit edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TAXONOMIC AND ECOLOGIC INVESTIGATION OF MALACOSTRACA (CRUSTACEA) FAUNA IN THE FRESHWATERS OF SAMSUN AND SINOP AKBULUT, Mehmet PhD in Fishery Faculty Supervisor: Prof. Dr. Ruşen USTAO?LU In this study, the freshwater Malacostraca fauna of Sinop and Samsun was studied qualitatively. The materials were sampled in 181 stations in the freshwaters of Sinop and Samsun region and water temperature, salinity, pH, conductivity and turbidity were measured between February 1999-October 2000. At the end of the study, 19 Malacostraca species and 4 subspecies belonging to 4 order and 1 1 families were recorded. Of the established species Limnomysis benedeni is a new record for the Turkish fauna. Of the other species Palaemon elegans, Palaemon adspersus, Crangon crangon, Carcinus aestuarii, Gammarus kamareki, Gammarus uludagi, Gammarus longipedis, Gammarus balcanicus, Echinogammarus ischnus, Stygobromus ambulans, Orchestia stephenseni, Idotea hectica, Sphaeroma serratum, Paramy&is kosswigi were firstly recorded in given localities, Astacus leptodactylus leptodactylus, Potamon ibericwn tauricum, Gammarus pulex pulex, Gammarus aequicauda Niphargus valachicus, Orchestia cavimana, Asellus aquaticus ve Idotea baltica basteri were found again in their known localities.