Bazı polimerlerin laboratuvar koşullarında toprak özellikleri ile birlikte yüzey akış ve toprak kaybı üzerine etkileri
The Effect of some polymers on runoff and soil loss together with soil properties in laboratory conditions
  1. Tez No: 112717
  2. Yazar: GÜLAY YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HURİYE UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer, yüzey akış, toprak kaybı, yapay yağmurlayıcı, erozyon, Polymer, runoff, soil loss, rainfall simulator, erosion
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
V ÖZET BAZI POLİMERLERİN LABORATUVAR KOŞULLARINDA TOPRAK ÖZELLİKLERİ İLE BİRLİKTE YÜZEY AKIŞ VE TOPRAK KAYBI ÜZERİNE ETKİLERİ YOLCU, Gülay Doktora Tezi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Huriye UYSAL Kasım 2001, 128 sayfa Araştırma, Ege Bölgesinde Manisa ve Uşak illeri ve civarındaki topraklarda yapay yağmurlayıcı kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada, eğimli tarım alanlarındaki toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile farklı polimer uygulamalarının erozyon üzerine birlikte etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, toprak örneklerinin yerleştirildiği 30x45x5 cm boyutlarındaki parseller üzerine 1000 mgL“1 ve 100 mgL”1 yoğunluklarda (667 g/da ile 66.7 g/da oranlarında) PVA ve PAM yapay polimerleri uygulanmıştır. Polimer uygulamalarından 24 saat sonra parsellere yaklaşık 65 mm/h yoğunlukta 60 dakika süreyle yapay yağış yağdırılmıştır. Deneme sonucu elde edilen verilere göre büyük çaplı agregatların fazla ve agregatlaşmanın iyi olduğu topraklarda polimer uygulamalarının daha etkili olduğu, bu etki oranının polimer çeşit ve dozlarına göre değiştiği belirlenmiştir. Özellikle, PVA toprak/kil partikül yüzeylerindeki adsorpsiyon davranışları nedeniyle yüzey akış ve toprak kaybında daha önemli azalmalara neden olmuştur. Yüzey akış ve toprak kaybını azaltmada 667 g/da polimer oranının etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECT OF SOME POLYMERS ON RUNOFF AND SOIL LOSS TOGETHER WITH SOIL PROPERTIES IN LABORATORY CONDITIONS YOLCU, Gülay Ph.D. Thesis, Agricultural Faculty, Soil Department Supervisor: Prof. Dr. Huriye UYSAL November 2001, 128 pages This research was conducted using rainfall simulator on soil samples in Manisa and Uşak vicinity in Aegean region. The aim of this research was to determine the common effect of different applications of polymer and some physical and chemical properties of soils taken from sloping agricultural lands on erosion. In this study, PVA and PAM at 1000 to 100 mgL"1 concentration (667 g/da; 66.7 g/da) were applied on soil parcels of 30x45x5 cm dimensions. 24 hours after polymer applications, simulated rainfall with about 65 mm/h intensity was applied on parcels during 60 minute. According to the results, It was determined that polymer application was more effective on aggregated soil and this effect changed depending on type of polymer and application rate of polymers. Especially, PVA caused to more important decreases in runoff and soil loss due to its adsorption on soil /clay surfaces. In addition, it was also found that the polymer rate of 667 g/da was effective to decrease runoff and soil loss.